Τι πιστεύω για την τηλεκπαίδευση
Ειρήνη Αμπατζή
Η φετινή χρονιά είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τους μαθητές, καθώς εκτελούν τα καθήκοντα του μαθητή, εξ’αποστάσεως. Μεγάλο ρόλο διαδραματίζει στην εκπαίδευση φέτος και η τεχνολογία η οποία επιτρέπει την επιτυχή παράδοση της ύλης από την θαλπωρή και την προστασία του σπιτιού μας. Ωστόσο, ένα εύλογο ερώτημα αποτελεί το εξής: Τηλεκπαίδευση ή εκπαίδευση στο σχολείο; Εγώ, ως μαθήτρια της Πρώτης Γυμνασίου πλέον, βίωσα την μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο κατά την πανδημία του Covid-19 και επιθυμώ να εκφράσω την δική μου οπτική γωνία στο ζήτημα της τηλεκπαίδευσης.
Οι περισσότεροι μαθητές είναι κατά της τηλεκπαίδευσης. Εγώ, προτιμώντας να μην επηρεάζομαι από τις απόψεις των υπολοίπων, έχω βρει αρκετά πλεονεκτήματα της τηλεκπαίδευσης και δηλώνω υπέρ της εξ’αποστάσεως εκπαίδευσης. Πρωτίστως, έχουμε όλες τις ανέσεις του σπιτιού μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχάσουμε κάποιο βιβλίο ή κάποιο τετράδιο αφού όλα βρίσκονται δίπλα μας την ώρα του μαθήματος. Καθώς είμαστε συνεχώς μόνοι μας στο σπίτι, είναι πολύ πιο δύσκολο να κολλήσουμε κάποιον ιό, δηλαδή η τηλεκπαίδευση είναι πιο ασφαλής για την υγεία μας, ιδιαίτερα αυτή την δύσκολη περίοδο. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκες. Οι μάσκες, για εμένα προσωπικά, αποτελούσαν κάτι ενοχλητικό όταν ξεκίνησα σχολείο τον Σεπτέμβριο.
Επιπρόσθετα, τα πλεονεκτήματα της τηλεκπαίδευσης όσον αφορά τα μαθήματα και τις εργασίες ποικίλουν. Οι περισσότερες εργασίες γίνονται σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Στο σχολείο, δεν υπήρχε η δυνατότητα να δείξουμε την εργασία μας στο μάθημα οπότε την στέλναμε στον καθηγητή. Ωστόσο, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να γίνεται συζήτηση πάνω στις εργασίες την ώρα της παράδοσης ώστε ο καθηγητής να εξηγεί στον μαθητή τα λάθη του όπως θα έπρεπε. Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέσω των οποίων γίνεται το μάθημα παρέχουν την λειτουργία διαμοιρασμού οθόνης. Έτσι, μέσω της λειτουργίας αυτής, ο μαθητής δείχνει την εργασία του στον καθηγητή την ώρα του μαθήματος και μπορεί να γίνει η κατάλληλη συζήτηση πάνω στην εργασία. Επίσης, μπορεί ο καθηγητής να δείξει ιστοσελίδες ή βίντεο σχετικά με το μάθημα χωρίς τα τεχνικά προβλήματα που υπήρχαν στο σχολείο κι έτσι γίνεται πιο διασκεδαστικό το μάθημα.
Επομένως, τα παραπάνω αποτελούν πλεονεκτήματα της τηλεκπαίδευσης. Είναι οι λόγοι για τους οποίους πιστεύω πως η τηλεκπαίδευση μπορεί να είναι ωφέλιμη για τους μαθητές.