ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 2019
ΑΡΗΣ ΤΖΟΒΑΝΗΣ
ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ, ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μια μαζική εκδήλωση του λαού ενάντια στο καθεστώς της Χούντας. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου από φοιτητές, η οποία κλιμακώθηκε σε σοβαρή αντιχουντική εξέγερση, που κατέληξε σε αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου 1973, ύστερα από την είσοδο του στρατού στον χώρο του Πολυτεχνείου. Οι εξεγερμένοι φοιτητές φώναζαν αντιχουντικά συνθήματα:
-
Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο.
-
Σας μιλά ο ελεύθερος ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων.
-
Λαέ της Ελλάδος, λαέ μ’ ακούς.
-
Αυτή τη στιγμή έξω από το Πολυτεχνείο και στην οδό Πατησίων υπάρχουν τανκς.
-
Ζήτω το ανίκητο φρόνημα των Ελλήνων φαντάρων. Ζήτω η Δημοκρατία. Κάτω η χούντα. Κάτω η ξενοκίνητη δικτατορία.
Από τις 14 Νοεμβρίου μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου κράτησε η κατάληψη του Πολυτεχνείου ενώ συγχρόνως στήθηκαν οδοφράγματα και έγιναν οδομαχίες μεταξύ εξεγερμένων και αστυνομίας.
Τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου και ενώ οι διαπραγματεύσεις για ασφαλή αποχώρηση των φοιτητών από το χώρο του Πολυτεχνείου βρίσκονταν σε εξέλιξη, αποφασίστηκε από την χουντική κυβέρνηση η επέμβαση του στρατού. Ένα από τα τρία άρματα μάχης που είχαν παραταχθεί έξω από τη σχολή γκρέμισε την κεντρική πύλη. Κατά την είσοδό του, συνέθλιψε του φοιτητές που βρίσκονταν πίσω από αυτήν. Η πτώση της πύλης ακολουθήθηκε από την είσοδο μιας μονάδας ένοπλων στρατιωτών των ΛΟΚ, που οδήγησαν τους φοιτητές με τη βία, έξω από το Πολυτεχνείο. Οι εκφωνητές του σταθμού του Πολυτεχνείου παρέμειναν στο πόστο τους και συνέχισαν να εκπέμπουν για 40 λεπτά μετά την έξοδο, οπότε συνελήφθησαν.
Επιπλέον, στρατιωτικοί και αστυνομικοί έβαλαν με πραγματικά πυρά κατά πολιτών μέχρι και την επόμενη μέρα, με συνέπεια πολλούς νεκρούς στο χώρο γύρω από το Πολυτεχνείο.
Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ο αριθμός των επώνυμων νεκρών ανερχόταν σε 23, ενώ αυτός των άγνωστων νεκρών σε 16. Ανάμεσά τους ήταν ο 19χρονος Μιχάλης Μυρογιάννης, ο μαθητής Λυκείου Διομήδης Κομνηνός και ένα πεντάχρονο αγόρι που εγκλωβίστηκε σε ανταλλαγή πυρών.
Όπως καταλαβαίνουμε, η εποχή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι μία ηρωική προσπάθεια της νεολαίας να αντισταθεί στην χουντική κυβέρνηση, η οποία επιχείρησε να υποτάξει τους φοιτητές που αντιπροσώπευαν την ελεύθερη φωνή των Ελλήνων.