Το διαζύγιο και η επίδρασή του στα παιδιά
Ειρήνη Αμπατζή
Ο αριθμός των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην σχέση τους και φτάνουν στην λύση του διαζυγίου αυξάνεται συνεχώς. Το διαζύγιο είναι μια διαδικασία δύσκολη, κυρίως συναισθηματικά, και ιδιαίτερα όταν υπάρχουν παιδιά, αφού μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ψυχολογία τους και την ανάπτυξη τους.
Πρώτα, ένα διαζύγιο μπορεί να προκαλέσει σωματικά προβλήματα σε ένα παιδί. Συχνοί πονοκέφαλοι, ζαλάδες και το συνεχές αίσθημα της κούρασης αποτελούν συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ένα παιδί σε αυτές τις περιπτώσεις. Πολλές φορές, αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από την έλλειψη ύπνου που προέρχεται από το διαζύγιο.
Ωστόσο, το διαζύγιο επηρεάζει κυρίως, σε μεγάλο βαθμό, την ψυχική υγεία του παιδιού, ιδιαίτερα των εφήβων. Τα παιδιά περνάνε ένα στάδιο άρνησης μετά το διαζύγιο και έχουν την έντονη πεποίθηση ότι οι γονείς τους θα ξανασμίξουν. Το στάδιο αυτό μπορεί να έχει διάρκεια μέχρι και δέκα χρόνια και κάποιες φορές η πεποίθηση αυτή προεκτείνεται και στην ενήλικη ζωή. Στις καλύτερες περιπτώσεις, οι γονείς ξεπερνάνε μερικώς τον χωρισμό και ξαναφτιάχνουν την ζωή τους, ξαναπαντρεύονται και βρίσκουν πάλι την ευτυχία στην ζωή τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πεποιθήσεις αυτές των παιδιών αποκλείονται πλήρως από το μυαλό τους αφού κατανοούν ότι οι γονείς τους έχουν προχωρήσει.
Στην εφηβεία, ο χωρισμός είναι ακόμα πιο επιβλαβής για την ψυχολογία του εφήβου. Στην ηλικιακή περίοδο της εφηβείας το παιδί βρίσκεται σε ένα στάδιο μετάβασης και βαίνει προς την ενήλικη ζωή του. Τότε είναι που πειραματίζεται με τις σχέσεις του και μαθαίνει από πρώτο χέρι τις ευθύνες και την σημασία της οργάνωσης. Ξεκινάει να βγαίνει μόνο του και να είναι πιο ανεξάρτητο. Εντούτοις, η εφηβεία αποτελεί την περίοδο όπου χρειάζονται παραδειγματικά πρότυπα τα οποία φυσικά είναι οι γονείς. Για ένα αγόρι ο πατέρας του είναι αυτός που θα τον καθοδηγήσει και θα αποτελέσει το πρότυπο του. Το ίδιο ισχύει για τα κορίτσια και τις μητέρες τους. Ως επί το πλείστον, οι γονείς είναι το πρότυπο ζευγαριού για έναν έφηβο. Έτσι, αν τους βλέπει χωρισμένους και διχασμένους αυτό θα επηρεάσει και την δική του ερωτική ζωή στο μέλλον.
Το φθινόπωρο του 2020 βγήκε επίσημα νέος νόμος που αφορά την επιμέλεια των παιδιών μετά το διαζύγιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, τα παιδιά χρειάζονται στο περιβάλλον τους και τους δύο γονείς και η έλλειψη του ενός δεν είναι θετική για ένα παιδί. Έτσι, επισημοποιήθηκε ο νόμος για την συνεπιμέλεια των παιδιών και από τους δύο γονείς.
Συνοψίζοντας, το διαζύγιο έχει μεγάλη επιρροή στην ψυχολογία των γονέων αλλά αυτά που επηρεάζονται κυρίως είναι τα παιδιά, αν υπάρχουν. Έτσι, είναι αναγκαία η συνεργασία των γονιών, όσον αφορά τα παιδιά, σε ένα διαζύγιο.