top of page

ΔΙΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΜΟΝΗ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ

Του Χάρη Λυμνίδη

Η Φελίσιτι Άστον, Bρετανίδα εξερευνήτρια, είναι ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε την Ανταρκτική. Όταν το αεροπλάνο της την άφησε στην παγωμένη ήπειρο, τότε κάθισε στο χιόνι και συγκλονισμένη, και πάνω από όλα μόνη, έβαλε τα κλάματα. Ήταν μόνο εκείνη και το ατέλειωτο χιονισμένο τοπίο. Όπως μαρτυράει στα απομνημονεύματά της, η ιδέα ήταν δική της. Στα απομνημονεύματα αναφέρεται το εξής: «Το κλάμα έβγαινε μέσα από την ψυχή μου». Ο τρόμος και ο πανικός την είχαν κυριολεκτικά καταβάλει. Από τα έντονα και πικρά κλάματά της δεν μπορούσε να θυμηθεί ούτε καν πώς να στήσει την σκηνή της. Εν τέλει, βρήκε την σωματική δύναμη και κατάφερε να δημιουργήσει το καταφύγιό της.

Ο αντίπαλος της ήταν ο φόβος και όχι  η ιδέα του ότι ήταν η πρώτη γυναίκα που διέσχισε ολομόναχη την Ανταρκτική. Την επόμενη μέρα, έβαλε τα παγοπέδιλά της και ξεκίνησε να πατινάρει στον απέραντο πάγο.

Η Άστον πήγε στην Ανταρκτική για να εργαστεί ως μετεωρολόγος. Έζησε εκεί τρεις χειμώνες και δύο «καλοκαίρια». Αυτό που την κράτησε εκεί ήταν τα μαγευτικά χρώματα του αρκτικού τοπίου.

Με αυτή της την πράξη η Άστον έμεινε γνωστή ως πολική ηρωίδα.

Διέσχισε πάνω στα σκι της μία απόσταση 1.774 χιλιομέτρων μέσα σε 59 ημέρες. Έτσι, η Άστον ανήκει στην ομάδα των μεγάλων πολικών ηρώων αφού:

  1. Ήταν η πρώτη γυναίκα που διέσχισε την Ανταρκτική. (2012)

  2. Ήταν μέλος στην πρώτη ομάδα γυναικών που διέσχισαν την Γροιλανδία. (2006)

  3. Ήταν αρχηγός μιας ομάδας γυναικών της Κοινοπολιτείας στο Νότιο Πόλο. (2009)

  4. Έλαβε το πολικό μετάλλιο από την βασίλισσα Ελισάβετ. (2015)

Τώρα προετοιμάζει την καινούργια της αποστολή. Πρόκειται για ένα  project με μια ομάδα γυναικών από την Μέση Ανατολή,  με στόχο τον Βόρειο Πόλο. Αυτό θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2018, όταν  η Άστον θα ηγηθεί μιας ομάδας 11γυναικών. Καμία από αυτές δεν έχει ξαναπάει στην Αρκτική, οπότε θα είναι οι πρώτες που θα πατήσουν το πόδι τους εκεί.

Η Άστον συγκέντρωσε την ομάδα της μέσω του διαδικτύου.

 

Συγκεκριμένα, μέσω της ιστοσελίδας της (http://www.euroarabianexpedition.com) και του twitter της  (https://twitter.com/NorthPole2018), κάλεσε  τις ενδιαφερόμενες να υποβάλουν αίτηση.,

Οι γυναίκες ,λόγω απειρίας, πήραν μαθήματα από την Άστον στην Ισλανδία, περνώντας 10 ημέρες στους παγετώνες. Επίσης, έκαναν και ένα ταξίδι στην έρημο Ομάν, για να αντέξουν την επιβίωση. Όπως η ίδια δήλωσε: «Η πρόκληση να διασχίσεις μια έρημο είναι παρόμοια με την πρόκληση να διασχίσεις μια πολική περιοχή. Η αβεβαιότητα της ναυσιπλοΐας, η ρουτίνα, είναι όλα παρόμοια. Το περπάτημα στην άμμο με ένα έλκηθρο είναι λίγο σαν το περπάτημα στο χιόνι με έλκηθρο.»

Τα στοιχεία που καταγράφει η Άστον για το πώς λειτουργούν τα γυναικεία όργανα σε ακραίες συνθήκες θα αποτελέσουν μέρος της έρευνας για την διαπλανητική εξερεύνηση.

Αν ενδιαφέρεστε για την θαυμαστή ζωή της Άστον Φελίσιτι, παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο.

 

https://www.youtube.com/watch?v=9iYVKQDJak4

bottom of page