Λύκος εμφανίστηκε στο Βέλγιο
μετά από έναν αιώνα
Χάρης Λυμνίδης Β2
Μετά από ακριβώς έναν αιώνα, άγριος λύκος εμφανίστηκε στο βορειοανατολικό Βέλγιο. Πρόκειται για τη Νάγια, ένα λύκο με απίστευτη ιστορία. Όπως έδειξαν τα μηχανήματα θέσης και κίνησης, η Νάγια είναι από την Ανατολική Γερμανία! Η Νάγια διέσχισε οριζόντια όλη τη Γερμανία, κάθετα την Ολλανδία και μόλις έφτασε στο Βέλγιο!
Όλοι οι ερευνητές ενθουσιάστηκαν μαθαίνοντας τη διαδρομή της Νάγια, όμως οι κάτοικοι της Φλάνδρας είναι κυριευμένοι από φόβο, όταν μάθανε ότι η Νάγια σκότωσε 2 πρόβατα στη διαδρομή της και τραυμάτισε άλλο ένα στην πόλη Meerhout στο Βέλγιο.
Αυτό το γεγονός μας πάει στο 1979, όταν η Σύμβαση της Βιέννης θεώρησε ότι οι λύκοι είναι η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης. Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Λύκων στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, γύρω στις 13.000!
Όμως προκαλεί εντάσεις, όταν μόνο η Φινλανδία το 2015 σκότωσε 55 από τους 290 λύκους που υπήρχαν στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι οι λύκοι είναι ότι χειρότερο για τους ιδιοκτήτες γης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχει περίπτωση να πέρασε λύκος από το Βέλγιο το 2011, όμως αυτό είναι μάλλον λάθος.
«Κάθε κτηνοτρόφος πρέπει να ξέρει ότι βρίσκεται στην εμβέλεια αυτού του λύκου» λέει ο κύριος Hugh Jansman, ερευνητής του πανεπιστημίου του Wageningen, αφού παρακολουθεί τη διαδρομή εκατοντάδων χιλιομέτρων της Νάγια.
Μπορέσαμε να ανακαλύψουμε τη διαδρομή της Νάγια, που το Μάιο θα γίνει 2 χρονών, χάρη στην ιδέα του Πανεπιστημίου της Δρέσδης να της βάλουν κολάρο με ραντάρ όταν ήταν μόλις 6 μηνών.
Όμως, ήταν Οκτώβριος του 2017 όταν έφυγε από την αγέλη της στην αγροτική περιοχή Lübtheener Heide, πόλη ανάμεσα σε Αμβούργο και Βερολίνο, από όπου και ξεκίνησε τη διαδρομή της. Αφού πέρασε τη Γερμανία, την Ολλανδία και βρέθηκε στο Βέλγιο στις 3 Ιανουαρίου 2018, αλλάζει τις θεωρίες για το πόσο μπορεί να περπατήσει ένας λύκος.
«Μάλλον έχει εγκατασταθεί στη Leopoldsburg, πόλη που απέχει 25 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ολλανδία και είναι στο βόρειο μέρος του φλαμανδικού Βελγίου» συνεχίζει ο Jansman.
Όμως ο ερχομός της Νάγια, ανανέωσε την εμφάνιση λύκων στην Ευρώπη. Την προηγούμενη χρονιά, επιστήμονες αποκάλυψαν στοιχεία ότι μία αγέλη λύκων είχε εγκατασταθεί στη δυτική Γιουτλάνδη στη Δανία - η πρώτη στη χώρα εδώ και 200 χρόνια.
«Βρισκόμαστε μπροστά στο μεταναστευτικό κύμα των λύκων», είπε ο Jansman.
«Το 2000 η πρώτη αγέλη λύκων με μικρά, ήταν στην ανατολική Γερμανία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 74 αγέλες με νεαρούς λύκους στην ανατολική Γερμανία. Και στην Κάτω Σαξονία, κοντά στα σύνορα της Ολλανδίας, το 2012 υπήρχε μόνο ένα θηλυκό όμως τώρα υπάρχουν 14 αγέλες με μικρά».
«Οι αγροτικές περιοχές εγκαταλείπονται από τους ανθρώπους, αφήνοντας έτσι το πεδίο ελεύθερο για τα σαρκοφάγα. Η ύπαιθρος εγκαταλείπεται από τους νέους ανθρώπους οι οποίοι μετακομίζουν στις πόλεις».
«Αυτή η αύξηση των αριθμών των λύκων και η περιοχή κατανομής τους προχωρά αρκετά γρήγορα. Έτσι δεν είναι θέμα το εάν οι λύκοι έρχονται στην Ολλανδία και πιθανότατα στο Βέλγιο, αλλά το πόσο γρήγορα. Είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες πόσο γρήγορα μπορούν να πάνε».
Τα δεδομένα από τον πομπό της Νάγια υποδεικνύουν ότι καλύπτει μεταξύ 30 και 70 χιλιόμετρα σε μία νύχτα, διασχίζοντας βουνά και δάση, στην αναζήτηση ενός «σπιτιού» στο οποίο θα δημιουργήσει τη δική της αγέλη, με τις αναφορές για νεκρά πρόβατα στην Ολλανδία να ακολουθούν τις κινήσεις της.
«Κάποιοι λύκοι απλά μένουν στην περιοχή τους, κάποιοι άλλοι, περίπου το 20%, ξεκινούν ταξίδι πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων και εγκαθίστανται», αναφέρει ο Jansman.
«Η Νάγια πέρασε τέσσερα ή πέντε φυσικά πάρκα στην Ολλανδία όμως τα εγκατέλειψε μετά από μία ή δύο μέρες, γεγονός που δείχνει ότι έψαχνε για κάτι άλλο».
«Αυτό είναι το πρώτο μέρος, στο οποίο βρήκε μία μεγάλη στρατιωτική έκταση. Μπορεί να είναι ότι η μυρωδιά των ανθρώπων είναι λιγότερο αισθητή σε μία στρατιωτική περιοχή. Είναι βασικός παράγοντας στην εγκατάστασή της».
«Παρακολούθησα τα μέρη που έμεινε», πρόσθεσε ο ερευνητής. Βρήκαμε απομεινάρια από ελάφια και λαγούς, έτσι βλέπουμε ότι έτρωγε άγρια ζώα όπως ήταν αναμενόμενο. Και ένα πράγμα το οποίο μπορούμε να επιβεβαιώσουμε είναι ότι αποφεύγει εντελώς τους ανθρώπους και ό,τι έχει να κάνει με αυτούς».
Οι άγριοι λύκοι λοιπόν είναι πιο κοντά μας από ότι νομίζαμε!