top of page

Αυτοί είναι σίγουρα, οι πιο κωμικοί χάρτες που έχετε δει…

Χάρης Λυμνίδης Β2

Οι ανθρωπόμορφοι και ζωόμορφοι χάρτες έχουν πραγματικά χιούμορ. Πρόκειται για χάρτες που απεικονίζουν τις χώρες, όχι με την πραγματική τους μορφή, αλλά παρουσιάζοντας τες με μορφή διαφόρων ανθρώπων ή ακόμη και ζώων!

Παρακάτω λοιπόν, υπάρχουν πολλοί από αυτό το είδος χαρτών και ελπίζουμε να σας αρέσουν...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χάρτης κωμικής ευρωπαϊκής ευφυΐας. Του Α. Grossi, έκδοση Π. Πηγαδιώτης, Νέος Αριστοφάνης, 1887. Δημοσιεύτηκε στην ελληνική πολιτικοσατιρική εφημερίδα Νέος Αριστοφάνης, στις 21 Μαρτίου 1887. Ο χάρτης, όπως και όλες οι χρωμολιθογραφίες του Αριστοφάνη, τυπώθηκε στην Μπολόνια, στο τυπογραφείο του Augusto Grossi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Του Thomas Onwyn, έκδοση: Rock Brothers & Payne, Λονδίνο 1854. Χρωμολιθογραφία. Σατιρικός χάρτης του θεάτρου του πολέμου. Ο χάρτης είναι από τους παλαιότερους και πλέον δυσεύρετους και κυκλοφόρησε τη χρονιά της έναρξης του Κριμαϊκού πολέμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Των Fred W. Rose, Matt Hewerdine, έκδοση G. W. Bacon & Co. Ltd. Λονδίνο 1899. Χρωμολιθογραφία. Ψάρεμα σε ταραγμένα νερά. Ο χάρτης αποτυπώνει τον αποικιακό ανταγωνισμό των Μεγάλων Δυνάμεων της Ευρώπης, στα τέλη του 19ου αιώνα, με καθεμιά από αυτές να κατευθύνει την πετονιά της προς τα εδάφη που την ενδιαφέρουν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Του Linge, έκδοση Heimatliche Kultur, Willy Holz, Βερολίνο 1914. Η φιλονικία, 1914. Ένα σύμπλεγμα γυναικείων και ανδρικών μορφών σχηματίζει την ευρωπαϊκή ήπειρο και ένα μικρό μέρος της Μικράς Ασίας. Στο κέντρο κυριαρχεί ο Γερμανός στρατιώτης, που πολεμά γενναία σε δύο μέτωπα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έκδοση: Emrik & Binger, Άμστερνταμ 1870. Χρωμολιθογραφία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έκδοση Manfredi Manfredo, Μπολόνια 1871. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, από την οπτική μιας ιπτάμενης χήνας. Ιταλικός ανθρωπομορφικός χάρτης με πυκνή εικονογράφηση, που και πάλι αφορά στον αντίκτυπο που είχε η αντιπαράθεση Γαλλίας-Πρωσίας στην Ευρώπη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Του V.B.Vale, έκδοση Tomas Estrella, Artes Arco, Μαδρίτη 1877. Χρωμολιθογραφία. Κωμικοσοβαρός χάρτης του Χταποδιού της Ανατολής. Ισπανική έκδοση του Χάρτη του Πολέμου του 1877 του Fred Rose, σύγχρονη του πρωτότυπου. Πρόκειται για πιστή αντιγραφή με ελάχιστες νέες προσθήκες, όπως το καραβάκι στη Μαύρη Θάλασσα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rievilo [Παρίσι, περίπου1880]. Χρωμολιθογραφία. Ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1877-1878 έγινε γνωστός στην Ευρώπη και ως Ανατολικός Πόλεμος ή Πόλεμος της Ανατολής (Guerre d’Orient). Κωμικός Χάρτης της Ευρώπης. Συνδυασμός ανθρωπομορφικού και ζωομορφικού χάρτη, που απεικονίζει την Ευρώπη μετά το τέλος του Ρωσοτουρκικού πολέμου του 1877.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έκδοση W. Fiek, Schmid B. Άουγκσμπουργκ, περίπου 1880. Χρωμολιθογραφία.  Ξεχωρίζει η Ρωσία, που απεικονίζεται σαν λύκος που καταστρέφει τις υπόλοιπες χώρες.  Η Ελλάδα απεικονίζεται ως μικροσκοπικός αλλά ιδιαίτερα επιθετικός φουστανελάς, που παρά το μέγεθός του δεν διστάζει να σηκώσει το όπλο του εναντίον του Οθωμανού, που έχει καταντήσει ζητιάνος, ενώ το κεφάλι του χωρίζεται από το σώμα του, στην περιοχή του Βοσπόρου. Κάτω δεξιά, διακρίνεται αλληγορική παράσταση του αγγλο-γαλλικού ανταγωνισμού για τον έλεγχο της διώρυγας του Σουέζ, ενώ η Αλγερία σηκώνει τις γροθιές της προς τη Γαλλία.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πολιτικός όσο και ευφάνταστος χάρτης, σε ελεύθερο σχέδιο. Του Georges Tiret-Bognet, Παρίσι 1902. Χρωμολιθογραφία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χάρτης της ευρωπαϊκής αδελφοσύνης. Του Draner (Jules Jean Georges Renard), Παρίσι περίπου 1900. Χρωμολιθογραφία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Του Kamijo Yomotaro, Τόκιο 1904. Χρωμολιθογραφία. Νέος κωμικός άτλας- Τι λένε τα ζώα του κόσμου. Ζωομορφικός χάρτης που κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του Ρωσο-Ιαπωνικού πολέμου του 1904-1905.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Του Karl Lehman-Dumont, έκδοση Leutert & Schneidewind, Δρέσδη 1914. Χρωμολιθογραφία. Χιουμοριστικός χάρτης της Ευρώπης του έτους 1914.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Του E. Zimmermann, έκδοση W. Nolting, Αμβούργο 1914. Χρωμολιθογραφία. Σατιρικός χάρτης της Ευρώπης, Παγκόσμιος Πόλεμος 1914.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Του Emanuel Walter, έκδοση Bacon G.W. & Co, Λονδίνο 1914. Χρωμολιθογραφία. Ακούσατε, ακούσατε! Γαβγίζουν τα σκυλιά! Οι πολιτικές αντιδικίες της Ευρώπης του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου μετατρέπονται σε σκυλομαχίες σε αυτόν το σατιρικό χάρτη που κυκλοφόρησε στην Αγγλία το Νοέμβριο του 1914.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ιταλία 1916. Χρωμολιθογραφία. Εικονογραφημένος γεωγραφικός χάρτης της Ευρώπης. Ιταλικός σατιρικός χάρτης του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, που θα πρέπει να κυκλοφόρησε το 1916, μετά την επικράτηση των Ιταλών στο Τρεβίζο και την υποχώρηση της αυστριακής άμυνας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βαρσοβία 1915. Χρωμολιθογραφία. Συμβολικός χάρτης της Ευρώπης το 1914. Ο Πόλεμος της Απελευθέρωσης της Ευρώπης 1914-1915. Ο χάρτης τυπώθηκε στη Ρωσοκρατούμενη Βαρσοβία από Εβραίους εκδότες, σίγουρα πριν τον Αύγουστο του 1915, οπότε η πόλη περιήλθε στον έλεγχο των Γερμανών. Αποτελεί παραλλαγή ενός γαλλικού χάρτη που τυπώθηκε στο Παρίσι σε σχέδιο του B. Crete στα τέλη του 1914.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άμστερνταμ 1915. Χρωμολιθογραφία. Το Τρελάδικο (Παλιά τραγούδια σε νέες μελωδίες). Οι μορφές στοιβάζονται ασφυκτικά, η μία πάνω στην άλλη, δημιουργώντας ένα συμπαγές σύνολο, όπου μόνο ο επιτιθέμενος χαμογελαστός Σκωτσέζος (Βρετανία) κινείται ελευθέρα. Τυπώθηκε στην ουδέτερη Ολλανδία, την οποία απεικονίζει να καπνίζει ήρεμα αλλά επιφυλακτικά, κρύβοντας, καλού κακού, ένα πιστόλι. Ο χάρτης, που τυπώθηκε σε ένα κράτος αποφασισμένο να διατηρήσει την ουδετερότητά του, προσπαθεί να εικονογραφήσει ισορροπημένα την κατάσταση στην εμπόλεμη Ευρώπη, όπου δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Του Wilhem Kaspar, έκδοση Verlag Graht & Kaspar, Αμβούργο 1915. Χρωμολιθογραφία. Επίκαιρο στιγμιότυπο της Ευρώπης και της Μικράς Ασίας. Καλοκαίρι του 1915. Η Γερμάνια απεικονίζεται ως Deutsche Michel, μορφή που αντιπροσωπεύει τον γερμανικό λαό (αντίστοιχη του John Bull για τους Βρετανούς). Με το αριστερό του πόδι χτυπά το Ρώσο στο πρόσωπο ενώ το δεξί του πόδι αντιστέκεται εναντίον της Γαλλίας με τη στήριξη του γερμανικού αετού. Μέλισσες, που πιθανόν συμβολίζουν τα γερμανικά ζέπελιν, πετούν προς τη Μ. Βρετανία. Πρόκειται για δεύτερη έκδοση πανομοιότυπου που προηγήθηκε το 1914, με ορισμένες εικονογραφικές παραλλαγές και εκτεταμένο επεξηγηματικό κείμενο. Ο ποιητής Γκαμπριέλε Ντ' Ανούντσιο υπήρξε φανατικός υποστηρικτής της προσχώρησης της Ιταλίας στο πλευρό της Αντάντ, γι αυτό εδώ παρουσιάζεται ως προδότης από τη γερμανική πλευρά. Η Ελλάδα είναι ακόμα ουδέτερη αλλά οι στενές σχέσεις του βασιλιά Κωνσταντίνου με τη Γερμανία την εποχή εκείνη την έφερναν πιο κοντά στις Κεντρικές Δυνάμεις.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ημερολόγιο του έτους 1918. Γερμανία και Αυστρία μάχονται εναντίον της Γαλλίας, της Ιταλίας και της ρωσικής αρκούδας, που φοράει φίμωτρο. Ο Βούλγαρος κάθεται σχετικά χαλαρός, ο Έλληνας κοιμάται και μόνος οπλισμένος στην Ανατολή είναι ο Τούρκος. Ωστόσο από την άλλη πλευρά του πλανήτη ξεπροβάλλει ο Θείος Σαμ με ένα τσουβάλι δολάρια, που προσφέρει στη Ρωσία. Μαζί του η Κίνα και η Ιαπωνία περιμένουν τις εξελίξεις. Αν και δημοσιεύτηκε στο τέλος του 1917, ο χάρτης μάλλον αφορά την προγενέστερη κατάσταση στα μέτωπα, καθώς η Ελλάδα είναι ουδέτερη, οι Κεντρικές Δυνάμεις θριαμβεύουν και ο Άγγλος έχει ακόμα γυρισμένη την πλάτη στην Ευρώπη.

Πρόκειται για ημερολόγιο του έτους 1918, που δημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο βουλγαρικό περιοδικό Balkanski Papagal (Ο Παπαγάλος των Βαλκανίων), που τυπωνόταν στη Σόφια από το 1915 μέχρι το 1927.

Οι γελοιογραφίες της περιόδου του πολέμου στρέφονται κυρίως εναντίον της Σερβίας, καθώς υπήρξε ο βασικός αντίπαλος της Βουλγαρίας στο Μακεδονικό Μέτωπο αλλά και ο λόγος για τον οποίον η Βουλγαρία συντάχθηκε με τις Κεντρικές Δυνάμεις.  

bottom of page