top of page

Όλα ξεκίνησαν από το όραμα του επιχειρηματία κυρίου Μιχάλη Κόκκινου, απόφοιτου της σχολής Ναυπηγών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Ποιο όμως ήταν το όραμα? Ένα ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα, με τη βοήθεια έμπειρων προγραμματιστών 3D, καταξιωμένων αρχαιολόγων, σπουδαίων ζωγράφων και άριστων  3D animators, που δημιούργησαν απεικονίσεις του Αρχαίου Ελληνικού Κόσμου.

Ο κύριος Κόκκινος το 2015 ίδρυσε τη Moptil, μία ομάδα που ζωντανεύει αρχαίους χώρους. Με σκληρή δουλειά κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Μέσα σε 2 χρόνια, περίπου 60.000 επισκέπτες (Έλληνες και ξένοι) ξεναγήθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους, φορώντας τα ειδικά γυαλιά και κρατώντας το tablet. Όπως λέει και ο κύριος Κόκκινος ήταν οι τυχεροί που είδαν τα αρχαία ελληνικά μνημεία άφθαρτα και εντυπωσιακά, είδαν αγάλματα που εξαφανίσθηκαν ή κλάπηκαν, ακόμα και Έλληνες να αγωνίζονται στην Αρχαία Ολυμπία!!

Εδώ είναι μια συνέντευξη του κυρίου Κόκκινου, με θέμα πώς συνδυάζεται η καινοτομία και η τεχνολογία με τον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό!

-Πως σας ήρθε η ιδέα και ποια ήταν τα πρώτα βήματα μέχρι να δείτε ότι μπορεί να υλοποιηθεί;  

Η σφαιρική μου γνώση με βοήθησε ουσιαστικά στην ίδρυση της Moptil και στο να μπορέσω να καταρτίσω ένα πραγματικό Στρατηγικό Πλάνο κάνοντας έρευνα Αγοράς και στοχεύοντας τις σωστές αγορές με το κατάλληλο επιχειρηματικό μοντέλο. Όντας στην Αγορά της πληροφορικής το 2013,  διάβασα για την τεχνολογία της Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality) όπου κάποιος μέσα στο πραγματικό περιβάλλον μπορεί με τη βοήθεια του κινητού ή του tablet του να δει Εικονικά Αντικείμενα (Virtual).  

Μέσα στον ίδιο χρόνο,  έπεσε στα χέρια μου μια εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας που με τράβηξε σαν μαγνήτης. Για πρώτη φορά μέσα από το tablet μου έβλεπα πάνω στο γραφείο μου μια Εικονική τρισδιάστατη προτομή Αγάλματος. Έχοντας διαβάσει και αγαπήσει την Αρχαία Ελλάδα,  μου ήρθε η ιδέα: Πόσο ενθουσιασμένος θα ήμουν εάν μπορούσα με το κινητό μου να στοχεύσω τον Παρθενώνα και να τον δω νεότευκτο, με χρώματα όπως θα ήταν στην αρχαιότητα; και συνήθως όταν κάτι ενθουσιάζει εσένα τότε μάλλον έχεις σημαντική ένδειξη ότι αυτό θα ενδιέφερε πολύ κόσμο.  

Η πρώτη εφαρμογή που αναπτύξαμε ως εταιρεία ήταν η Τρισδιάστατη Εικονική Αναπαράσταση της Ακρόπολης. Στόχος ήταν, βάζοντας ένα tablet μπροστά στα μνημεία ,να μπορείς να τα δεις όπως ήταν στην αρχαιότητα, με αγάλματα, χρώματα αλλά και λεπτομέρειες. Τα τεχνικά προβλήματα ήταν πάρα πολλά, τόσο σε επίπεδο hardware όσο και software, αλλά η πεποίθηση ότι η τεχνολογία είναι ώριμη με συντρόφευε, μέχρι που αποδείχθηκε.  

-Ποια ήταν τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίσατε για να στήσετε μια εταιρεία με αυτά τα χαρακτηριστικά;  

Τεχνικά και εμπορικά προβλήματα υπήρξαν πολλά και κάποια χρήζουν μακροχρόνια αφιέρωση για να λυθούν. Θα ήθελα όμως να σταθώ στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις όταν ξεκινάς και μέχρι να αρχίσει η εταιρεία να έχει έσοδα που είναι η ψυχολογία. Βρίσκεσαι σε μια ενδελεχή αμφισβήτηση όσων πας να κάνεις ή έκανες και ο Λαβύρινθος στον οποίο βρίσκεσαι θέλει γερά νεύρα και σίγουρα ένα οικογενειακό περιβάλλον με τεράστια υπομονή...  

Οι αναζητήσεις που προκύπτουν στη δημιουργία του εμπορικού μοντέλου είναι μεγάλες και οι λύσεις συνήθως έρχονται μετά από πολλές μέρες σκέψεων αργά και βασανιστικά. Αυτός είναι ο λόγος που σε όλες τις παρουσιάσεις για ίδρυση Start-Up εταιρειών η συμβουλή είναι να ξεκινήσεις με 2 ή 3 συνεργάτες κι όχι μόνος. Ένας άλλος σημαντικός σύμμαχος στα πρώτα βήματα σου είναι να αγαπάς απίστευτα αυτό που κάνεις και να το πιστεύεις πολύ μέσα σου.

-Πόσες ειδικότητες δουλεύουν και ποιες για την υλοποίηση της ιδέας σας;

Η ομάδα μας είναι αρκετά μεγάλη για κάθε υλοποίηση, συνήθως απαρτίζεται από κάποιους 3D artists Έλληνες και ξένους, από προγραμματιστές, αρχαιολόγους, ζωγράφους κ.ά.

-Μας εξηγείτε πως λειτουργεί το εμπορικό κομμάτι, η εφαρμογή; Πως σας βρίσκουν και πως εξυπηρετούνται οι επισκέπτες - πελάτες σας;  

Η εταιρεία νοικιάζει tablet με προεγκατεστημένη την εφαρμογή της σε τουριστικά γραφεία και αυτά παρέχουν την υπηρεσία στα γκρουπ των τουριστών για χρήση κατά την ξενάγησή τους στον αρχαιολογικό χώρο. Οι εφαρμογές μας δεν περιλαμβάνουν ούτε audio ούτε κείμενο γιατί αυτό το κομμάτι καλύπτεται με τον καλύτερο τρόπο από τους αδειοδοτημένους ξεναγούς.  

Έτσι ο χρήστης βάζει το tablet μας μπροστά από τα μνημεία και με ένα θα λέγαμε "μαγικό τρόπο" βλέπουν τρισδιάστατα πως αυτά ήταν στην ακμή τους, και όλο αυτό δένει με την αφήγηση του ξεναγού αριστουργηματικά. Οι εφαρμογές μας είναι διαδραστικές και περιλαμβάνουν αρχαίους Έλληνες σε διάφορες δραστηριότητες          π.χ. στην Ολυμπία μπορεί κανείς να παρακολουθήσει αθλήματα.

 Φυσικά δίνουμε την δυνατότητα σε μεμονωμένους επισκέπτες να νοικιάσουν το tablet μας αλλά αυτό δεν είναι η καθημερινότητά μας.

- Πόσους επισκέπτες μπορείτε να εξυπηρετήσετε ταυτοχρόνως;

 Αυτό εξαρτάται από την ζήτηση των τουριστικών γραφείων, όπου κάθε χρόνο αυξάνεται γεωμετρικά. Προς το παρόν θα έλεγα πολλές εκατοντάδες. Παράδειγμα στην Ακρόπολη και στην Λίνδο το 2017 είχαμε κάποιες μέρες ταυτόχρονη χρήση 350 tablet περίπου.

- Υπάρχει ενδιαφέρον από την εκπαιδευτική κοινότητα για να ενταχθεί η εφαρμογή σας σε εκπαιδευτικά προγράμματα;

 Πολλά σχολεία έχουν νοικιάσει (σε πολύ ειδική τιμή) τα tablet μας και έχουν απολαύσει έναν σύγχρονο τρόπο να γνωρίσεις και να αγαπήσεις την Ιστορία μας.  

- Να υποθέσω ότι υπάρχει η επιστημονική εγγύηση για κάθε αναπαράσταση;

Σωστά, πάντα μια ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής κάποιον καθηγητή εγνωσμένου κύρους επιβλέπει το έργο μας. Π.χ. την Ακρόπολη, Ολυμπία και Δήλο επέβλεψε ο Καθ. Π. Βαλαβάνης, νυν πρόεδρος τη Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών.  

- Ποιοι είναι οι αρχαιολογικοί χώροι τους οποίους μπορούν να "επισκεφθούν" οι χρήστες σας; Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Τα tablet μας βρίσκονται ετοιμοπόλεμα από τα μέσα Μαρτίου σε Ακρόπολη, Ολυμπία, Δελφούς, Κνωσό, Δήλο, Λίνδο, Ασκληπιείο της Κω. Τα επόμενα σχέδιά μας είναι οι επέκταση των υπηρεσιών μας σε αρχαιολογικούς χώρους του εξωτερικού όπως Ιταλία, Ισπανία κ.α.  

- Ποιες είναι οι εντυπώσεις που σας μεταφέρουν οι χρήστες από τις αναπαραστάσεις; Που παρατηρείτε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του κοινού;

Η ανταπόκριση του κοινού είναι εντυπωσιακή, τα τουριστικά γραφεία μας ενημερώνουν ότι οι πελάτες τους κάνουν για τις εφαρμογές μας πολύ θετικά σχόλια ανεξάρτητα εθνικότητας ή ηλικίας. Όσο και εάν φαίνεται περίεργο τα καλύτερα σχόλια έρχονται από τις μεγαλύτερες ηλικίες, φαίνεται πως άνθρωποι που σπούδασαν και αγάπησαν την Αρχαία Ελλάδα στην χώρα τους ολοκληρώνουν ένα όνειρό τους να ζήσουν (έστω και εικονικά) για λίγο μέσα σε αυτήν.  

-Πως βλέπετε την ανάπτυξη των εταιριών που βασίζονται στην πληροφορική, τις νέες τεχνολογίες;

Οι νέες τεχνολογίες που σήμερα απαιτούν δυνατά μυαλά και δημιουργικότητα είναι κάτι που μας ταιριάζει και σίγουρα μπορούν να αποτελέσουν έναν πυλώνα για εξωστρέφεια. Είναι πάρα πολλοί οι Έλληνες που καταφέρνουν καθημερινά στον τομέα της τεχνολογίας να έχουν σημαντικές επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο και αυτό είναι ελπιδοφόρο.  

Προορισμός:Τρισδιάστατη Αρχαία Ελλάδα

Χάρης Λυμνίδης - Β2

bottom of page