top of page

ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ 2019

Γιορτάζοντας την ποίηση στο σχολείο

Παρασκευή Σαρμπάνη - Kατερίνα Φασόη
20190321_124153.jpg
20190321_124104.jpg

 

Κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου γιορτάζεται η ημέρα ποίησης. Στο σχολείο μας φέτος έγιναν την 3η και 4η ώρα διάφορα εργαστήρια αφιερωμένα στην ποίηση: άλλα ανέλαβαν καθηγητές του σχολείου μας και άλλα κάποιοι προσκεκλημένοι ποιητές.     Από τη Δευτέρα 18 Μαρτίου είχε στηθεί  τοίχος ποίησης όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες ανάρτησαν  αγαπημένα τους  ποιήματα. Tην όλη διοργάνωση ανέλαβαν οι καθηγητριες Π. Σαρμπάνη και Κ. Φασόη.

 

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΗΤΑΝ:

 

Παραλλαγή/Λίμερικ/Καλλιγράμματα: Ποιητικά παιχνίδια για όλα τα γούστα- Ορφέας Απέργης, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Μαρία Τοπάλη

Ομαδικά αλλά και ανταγωνιστικά οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτό το εργαστήριο ασχολήθηκαν με παραλλάξεις, λίμερικ και καλλιγράμματα. Τί είναι το καθένα από αυτά; Πώς κάνουμε παραλλαγή σε ένα ποιητικό θέμα; Πώς φτιάχνουμε σύντομες ρίμες που μπορεί να ακούγονται και παιδικές στα ελληνικά μα ίσως και λιγάκι στ' αγγλικά; Τί είναι ποίημα-ζωγραφιά; Χρειαστήκαμε έναν προτζέκτορα, μολύβι, πένα, μαρκαδόρο και χαρτί, κυρίως όμως κέφι και φαντασία. Οι Ορφέας Απέργης, Παναγιώτης Ιωαννίδης και Μαρία Τοπάλη, ποιητές και πειραματιστές, ήταν μαζί μας σε αυτή την ασυνήθιστη δουλειά.

 

Η ποίηση στα γαλλικά- K. Βοζίκη

Οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτό το εργαστήριο αναζήτησαν στα γαλλικά μικρά ποιήματα  ή αποσπάσματα που τους άρεσαν  και τα μετέφρασαν στα ελληνικά. Επίσης έγραψαν και οι ίδιοι ποιήματα και  τα ανάρτησαν στον τοίχο της ποίησης.

 

Εργαστήριο ηχογράφησης- Ευ. Γεώργα

Τα ποιήματα είναι φτιαγμένα για να ζωντανεύουν, για να διαβάζονται φωναχτά. Οι μαθητές ηχογράφησαν τα αγαπημένα τους ποιήματα  και τα απήγγειλαν οι ίδιοι στην εκπομπή.

 

Dichtung (Poesie)- Poetry- Poésie- Π. Γκουβά

Οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτό το εργαστήριο μοιράστηκαν  με τους φίλους τους την προτίμησή τους  για κάποιον ξενόγλωσσο ποιητή; Χρησιμοποίησαν ψηφιακές πηγές και ψηφιακά εργαλεία για να απαγγείλουν, να παρουσιάσουν, να οπτικοποιήσουν (με comic, με εικόνες), να ταιριάξουν με μελωδίες το αγαπημένο τους ποίημα. Τέλος, ανέβασαν  τη δημιουργία τους σε έναν ψηφιακό πίνακα.

 

Ποιήματα και ιδεογράμματα- Ν. Κουλουριώτου και Θ. Κοκκίνου

Ξεκινώντας από ένα ποίημα, οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτό το εργαστήριο προσπάθησαν  να οπτικοποιήσουν  την εντύπωση που προκάλεσε μέσα τους  με μια ζωγραφιά ή ακόμη και με κίνηση. Συντρόφεψαν  το έργο μας  με το ιδεόγραμμά τους, σύμβολο του εγώ τους  που δίνει νέα ζωή στο ποίημα.

 

Εικονογραφώντας εξώφυλλα ανθολογίων και ποιήματα- Β. Λεοντοπούλου

Πώς μπορούμε να βάλουμε σε εικόνες ένα ποίημα; Πώς μπορούμε να ντύσουμε με εικόνες το εξώφυλλο μιας συλλογής ποιημάτων; Οι μαθητές και οι μαθήτριες έφεραν  τα  ποιήματα που τους άρεσαν, καθώς και τα χρώματα, τα πινέλα, τους μαρκαδόρους,  τα μολύβια τους, χαρτόνια , στένσιλ αν χρειαστεί, καθώς και υγρά χρώματα σε σπρέι και εικονογράφησαν τα αγαπημένα τους ποιήματα.

 

Ποίηση χωρίς μέτρο, χωρίς ομοιοκαταληξία, χωρίς στροφές; Εισαγωγή στην μοντέρνα ποίηση- Εύη Μακρή

Μπορούμε να έχουμε ποίηση όταν απουσιάζει το μέτρο, η ομοιοκαταληξία, κάποτε ακόμη και ο χωρισμός σε στροφές και στίχους; Ναι, μπορούμε. Κι αν ναι, τότε τι είναι αυτό που κάνει το ποίημα ποίημα; Ένα εργαστήριο εισαγωγής στη μοντέρνα ποίηση για τους μαθητές του Α2 και Α4.

Ο έρωτας στην ποίηση του Νίκου Καββαδία- Νικήτας Νιάρχος

Οι μαθητές διάβασαν  Καββαδία και άκουσαν μελοποιημένη ποίηση. Επέλεξαν  στίχους και τους χρησιμοποιήσαν ως μηνύματα στους αγαπημένους και τις αγαπημένες τους. Τέλος, χωρίστηκαν  σε ομάδες και προσπάθησαν να τραγουδήσουν τα ποιήματά του Νίκου Καββαδία.

 

Εργαστήριο με την ποιήτρια Ηρώ Νικοπούλου

 

Αστέρια, πλανήτες και ποιήματα- Ι. Παγιαυλάς

Στο εργαστήριο αυτό έγινε μια εισαγωγή των μαθητών σε γνωστά ποιήματα Ελλήνων ποιητών, όπου  εμφανίζονται  γαλαξίες, αστερισμοί, άστρα, πλανήτες και άλλα γνωστά θέματα από την αστρονομία. Μέσα από διάλογο, προβολή PowerPoint και σύντομα εκπαιδευτικά video, διερεύνησαν  τη θέση των παραπάνω στην λαογραφία, την μυθολογία και την σύγχρονη επιστήμη. Επίσης, έγινε μια εισαγωγή στο stellarium ένα λογισμικό – ψηφιακό πλανητάριο με το οποίο παρατηρούμε τον ουρανό σε οποιοδήποτε σημείο του Β. ή του Ν. ημισφαιρίου μέσα από το κινητό ή τον υπολογιστή μας. Μετά οι μαθητές χωρίστηκαν  σε 2 ομάδες  και έλυσαν  σταυρόλεξα,  έπαιξαν επιτραπέζια παιχνίδια, αλληλεπίδρασαν , συνθέτοντας έτσι όλα τα παραπάνω!

 

Όταν το ποίημα τραγουδιέται…- Γιάννης Παραράς

Στο συγκεκριμένο εργαστήριο οι μαθητές που συμμετείχαν διάβασαν  επιλεγμένα ποιήματα της Νεοελληνικής ποίησης και απόλαυσαν  τις μελοποιημένες εκδοχές τους. Τι πιο όμορφο από το να μπορούμε να ακούμε τους στίχους τόσο σπουδαίων ποιητών, συνοδευόμενους με την μουσική κορυφαίων συνθετών και ερμηνευμένους από μεγάλους καλλιτέχνες. Καββαδίας, Γκάτσος, Ελύτης, Ρίτσος, Σεφέρης, Καβάφης είναι μόνο κάποιοι από τους ποιητές που μέρος του έργου τους ντύθηκε με μουσική και έφτασε ως τα αυτιά και τα χείλη του περισσότερου κόσμου… Με αυτόν τον τρόπο οι νότες θα συνοδεύσουν το στίχο και θα μας ταξιδέψουν την ψυχή και το συναίσθημα στα μαγικά μονοπάτια της τέχνης. Στο εργαστήριο συμμετείχαν οι  μαθητές του Α1 και Α3.

 

International Day of Poetry: a poetry workshop in English- Αν. Παρασκευουλάκου

Οι μαθητές έφεραν  2 τραγούδια με αγγλικό στίχο και μαύρο μαρκαδόρο.

Αctivities:

Mix lyrics up: Ανακάτεψαν  στίχους από τα τραγούδια και έφτιαξαν  το δικό τους  ποίημα.

Black out lyrics: Διέγραψαν λέξεις και προτάσεις με μαύρο μαρκαδόρο κι αυτό που έμεινε ήταν είναι το δικό τους  ποίημα.

Poetry mixed with lyrics: Ανακάτεψαν  στίχους τραγουδιών με στίχους ποιημάτων και έφτιαξαν  το δικό τους ποίημα.

Music to accompany produced poems: Επένδυσαν  με μουσική τα ποιήματά τους.

 

Σαφάρι ποιημάτων- Π. Σαρμπάνη

4 ομάδες. 4 φωτογραφικές μηχανές. 8 ποιήματα. 5 κριτές. 1 χρονόμετρο. 1 μόνο έπαθλο για την καλύτερη ομάδα.

Οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτό το εργαστήριο έφεραν  μαζί άνετα παπούτσια και την πιο εμπνευσμένη τους διάθεση. Στόχος να ξετρυπώσουν την καρδιά και το κουκούτσι των ποιημάτων και να τα αποτυπώσουν σε φωτογραφίες.

 

Les plus brefs poèmes du monde/ Χαϊκού, τα πιο σύντομα ποιήματα του κόσμου- Ηλ. Τζεβελέκου

A l’origine japonais, les Haikou se trouvent aujourd’hui dans plusieurs langues. Apprenez les règles, inspirez-vous de la nature et écrivez de petits poèmes.

Ιαπωνικής προέλευσης, τα Χαϊκού συναντώνται σήμερα σε πολλές γλώσσες. Οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτό το εργαστήριο έμαθαν  τους κανόνες γραφής των χαϊκού, εμπνεύστηκαν  από τη φύση και έγραψαν  μικρά ποιήματα.

 

Το taboo ( και το trivial ) των στίχων- Κ. Φασόη

Ομάδες μαθητών της Γ´ γυμνασίου ανταγωνίστηκαν  και διεκδίκησαν τη νίκη (και τα έπαθλα) σε παιχνίδια γνώσεων και φαντασίας με θέμα την ελληνική ποίηση.

20190321_124025.jpg
20190321_124013.jpg
bottom of page