top of page

Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΜΟΥ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΥΣ

Μία αληθινή ιστορία του Τζάκομο Ματζαριόλ που συγκινεί και εκπλήσσει…

Δήμητρα Ζαχαριάδη, Γιολάντα Καυκά, Αναστασία Ρατσεάνου

DINOSAURE1.jpg

Η «ταυτότητα» του βιβλίου:

Τίτλος: Ο αδερφός μου κυνηγάει δεινόσαυρους

Συγγραφέας: Τζάκομο Ματσαριόλ

Κειμενικό Είδος: Μυθιστόρημα

Λογοτεχνικό γένος: Πεζογραφία

Εκδόσεις: Πατάκη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Τζάκομο Ματσαριόλ γεννήθηκε το 1997 στο Καστελφράνκο Βένετο της Ιταλίας, όπου ζει με την οικογένειά του. Ο ίδιος με τον αδερφό του ανέβασε στο YouTube το βίντεο The Simple Interview στο οποίο παρουσιάζει τον ξεχωριστό του αδερφό. Ο Τζάκοµο Ματσαριόλ χρειάστηκε δώδεκα χρόνια µέχρι να καταφέρει να δει στ’ αλήθεια ποιος είναι ο αδερφός του, να µπει στον κόσμο του. Ο αναγνώστης έχει στη διάθεσή του 253 σελίδες για να ζήσει  την μεταστροφή του Τζάκομο και την εναλλαγή των συναισθημάτων του απέναντι στον μικρό του αδελφό. Ο Τζάκομο διαχειρίζεται το θέμα της σχέσης με τον αδερφό του με τρυφερότητα, χιούμορ και εν τέλει μια αλήθεια που συγκινεί. Το ενδιαφέρον στο συγγραφικό του εγχείρημα είναι ότι καταδύθηκε στα άδυτα της δικής του ψυχής κι ασχολήθηκε με τις δικές του ανασφάλειες και τα δικά του στερεότυπα ώσπου να φτάσει στην αποδοχή και την αγάπη. 

 

DINOSAUR2.png
DINOSAURE3.png
DINOSAURE5.png

Περίληψη:

Πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι δύο αδέρφια, ο Τζάκομο και ο Τζοβάνι. Ο τελευταίος, όπως ανακοινώθηκε μόλις γεννήθηκε, είχε ένα χρωμόσωμα παραπάνω από το κανονικό, με αποτέλεσμα να πάσχει από σύνδρομο Down. Αρχικά όλη η οικογένεια ήταν ενθουσιασμένη με την άφιξη του μικρού Τζοβάνι, όμως μετά την ανακοίνωση η χαρά λίγο λίγο έσβησε, κυρίως από την πλευρά του Τζάκομο. Για χρόνια, ο τελευταίος ένιωθε ντροπή για τον μικρό του αδελφό και προτιμούσε να μην τον αναφέρει στους φίλους και συμμαθητές του. Παρόλα αυτά μεγαλώνοντας συνειδητοποίησε πως ο Τζοβάνι έκρυβε κάτι ξεχωριστό και όμορφο. Αγαπάει τους δεινόσαυρους, το κόκκινο χρώμα ,να χορεύει στη μέση μιας πλατείας και να κόβει λουλούδια για τις αδερφές του από τον κήπο του σπιτιού. Υποδέχεται κάθε μέρα με ένα πλατύ χαμόγελο και δεν ξεχνά ποτέ να μεταδίδει στους άλλους πόσο πολύ τους αγαπά.

 

DINOSAURE7.png

Εντυπώσεις

α. Αναστασία:

Το βιβλίο «ο αδερφός μου κυνηγάει δεινόσαυρους», θίγει σύγχρονα κοινωνικά θέματα που μας αφορούν. Μέσα από την ιστορία του Τζάκομο, προβάλλει ο τρόπος αντιμετώπισης της διαφορετικότητας και το ότι δεν πρέπει να αισθανόμαστε ντροπή, ούτε να την αποκρύπτουμε.

 

β. Δήμητρα

Από τις πρώτες μόλις σελίδες φαίνεται ο συγκινητικός χαρακτήρας του βιβλίου. Μας μαθαίνει την αποδοχή και την ανιδιοτελή αγάπη μεταξύ αδερφών, η οποία αναδύεται μέσα από τον Τζακόμο

 

γ. Γιολάντα

Αυτό που με καθήλωσε στο βιβλίο αυτό είναι η αυθεντικότητα, αλλά ταυτοχρόνως και η ποιητικότητα, με την οποία ο συγγραφέας αποδίδει αυτό το σύνδρομο/πρόβλημα που πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν στις κοινωνίες μας. Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζονται όλα τα συναισθήματα, από τη χαρά και την αγάπη που πλημμυρίζουν τον Τζοβάνι έως και τα αρνητικά συναισθήματα που βλέπουμε να διατρέχουν αρχικά το κείμενο από την πλευρά του Τζάκομο, πιστεύω ότι θα κεντρίσει το ενδιαφέρον ακόμη και των πιο «δύσκολων» αναγνωστών.

 

bottom of page