top of page

Ο ΜΑΥΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ 

Άγγελος Λυρίδης

Η πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό κόλπο οφείλεται στη βύθιση ενός μικρού δεξαμενόπλοιου στις 10 Σεπτεμβρίου 2017. Το Αγία Ζώνη ΙΙ κατασκευάστηκε το 1972, είχε χωρητικότητα πάνω από 3.000 τόνους ενώ το μήκος του ήταν περίπου 95 μέτρα και το πλάτος του 13,7 μέτρα.

 

Το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη 2» βυθίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2017, στις 02:45, την ώρα που 9 από τα 11 άτομα το πληρώματος απουσίαζαν Το Αγία Ζώνη ΙΙ βρισκόταν στα νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης, όταν βυθίστηκε, ενώ σε αυτό επέβαιναν δύο άτομα που διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν προληπτικά σε νοσοκομείο. Η πετρελαιοκηλίδα όμως ρύπανε τις ακτές της Αττικής από τη Σαλαμίνα μέχρι τη Γλυφάδα..

 

Σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, η κατασκευή είχε πολλά προβλήματα στο μηχανοστάσιο και οι επιδιορθώσεις τους ήταν πρόχειρες. Επιπλέον, καταγγέλθηκαν οι αρμόδιοι που έδωσαν την πιστοποίηση στο πλοίο, και η αναφορά τους χαρακτηρίστηκε «βεβιασμένη». Η εταιρεία του δεξαμενόπλοιου από την άλλη πλευρά  χαρακτήρισε την καταγγελία για ακαταλληλότητα του πλεούμενου ψευδή και συκοφαντική αφού, όπως υποστηρίζει η ίδια δόθηκε η πιστοποιήση αφού είχε περάσει από τις απαραίτητες διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου.

 

Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ανέφερε την ίδια ημέρα ότι το δεξαμενόπλοιο μετέφερε από τα διυλιστήρια του Ασπρόπυργου 2.200 τόνους καυσίμου και 370 τόνους καυσίμου για ναυτιλιακές χρήσεις. Οι καιρικές συνθήκες μπορεί να ήταν ευνοϊκές, ωστόσο η προχειρότητα των μεγάλων οπών που επισκευάστηκαν, οδήγησαν στην εισροή υδάτων εντός του πλοίου και την πλήρη βύθιση του. Από την μεριά της, η ίδια η "Αγία Ζώνη Ναυτική Εταιρεία" ναύλωσε ένα άλλο πλοίο το οποίο θα μεταφέρει τις εναπομείνασες ποσότητες του φορτίου, αποκλείοντας έτσι και άλλη περίπτωση διαρροής

 

Οι περιοχές που επηρεάστηκαν είναι η Σαλαμίνα, η Γλυφάδα και  μέρος του Πειραιά.. Το WWF, με αφορμή το σοβαρό αυτό οικολογικό ατύχημα , επεσήμανε τους κινδύνους τέτοιου είδους σε «μία χώρα με μεγάλη θαλάσσια κυκλοφορία – διελεύσεις δεξαμενόπλοιων και άλλων σκαφών» και  σχολίασε ότι η πολιτεία «παρουσιάζεται ανέτοιμη να αντιδράσει έγκαιρα, προστατεύοντας τον θαλάσσιο πλούτο και τις ακτές της».

 

Οι περιβαλλοντικές καταστροφές  από την πετρελαιοκηλίδα είναι ανυπολόγιστες. Η χλωρίδα και η πανίδα του Σαρωνικού απειλούνται, μεγάλο ποσοστό των παραλιών έχει καταστεί ακατάλληλο για κολύμβηση και πολλοί άνθρωποι, κυρίως ψαράδες, έχασαν την δουλειά τους.

 

       Πρόκειται για το σοβαρότερο οικολογικό ατύχημα που έχει συμβεί ποτέ στο Σαρωνικό κόλπο!

bottom of page