Συμφωνία Ελλάδας- Σκοπίων
Χάρης Λυμνίδης
Μετά από ένα μακρόχρονο διπλωματικό μαραθώνιο , στις 17 Ιουνίου του 2018 , οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας , Αλέξης Τσίπρας, και της FYROM, Ζόραν Ζάεφ , υπέγραψαν τελικά στις Πρέσπες, όπου συναντήθηκαν μια ιστορική συμφωνία, που εξομαλύνει τις σχέσεις των δύο χωρών και ρυθμίζει οριστικά το θέμα της ονομασίας της γειτονικής μας χώρας.
H συμφωνία αυτή προβλέπει τα εξής:
-
Τα Σκόπια θα υιοθετήσουν το όνομα Βόρεια Μακεδονία.
-
Τα Σκόπια θα τροποποιήσουν το σύνταγμα τους μέχρι το τέλος 2018.
-
Η ιθαγένεια των κατοίκων θα ονομάζεται μακεδονική.
-
Η επίσημη γλώσσα τους θα ονομάζεται Μακεδονική και όχι πια Σκοπιανή ή Σλαβομακεδόνικη.
-
Ο κωδικός θα είναι ΝMK και όχι πια MKD.
Συγκεκριμένα, οι περισσότερες αποφάσεις βασίζονται στο άρθρο 7, το οποίο προβλέπει:
-
Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» να αναφέρονται κατόπιν διευκρίνισης και να προσδιορίζουν διαφορετικούς πολιτισμούς και ιστορικές κληρονομιές.
-
Σε σχέση με την Ελλάδα, οι όροι αυτοί εννοούν την κουλτούρα, την ιστορία, τον πληθυσμό και την παράδοση της Βορείου Ελλάδας. Ενώ για την ΠΓΔΜ εννοούνται ο πληθυσμός, η κουλτούρα και οι παραδόσεις των Σκοπίων.
-
Η ΠΓΔΜ αρχικά ζήτησε η γλώσσα της να συμπεριλαμβάνεται στις νότιες βαλκανικές, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε.
Ένας από τους βασικότερους όρους της περιλαμβάνεται στο άρθρο 2 και τονίζει ότι η Ελλάδα δεν θα αντιτίθεται στο κράτος των Σκοπίων σε περιφερειακούς οργανισμούς, στους οποίους θα συμμετέχουν και οι δύο χώρες.
Ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος αρνήθηκε τον συμβιβασμό και δήλωσε ότι αν αυτή η συμφωνία υλοποιηθεί θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Το ίδιο ακριβώς έγινε στα Σκόπια με τον κ. Ιβάνοφ, ο οποίος έκανε ακριβώς την ίδια δήλωση με συνέπεια να αποχωρήσει, καθώς δεν συμφωνεί με το πρόθεμα Βόρεια και ζητά η ονομασία να αλλάξει σε Μακεδονία ή Μακεδονική Δημοκρατία.
Ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή όχι κανείς με τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι αναντίρρητο γεγονός ότι αποτελεί ένα ιστορικό βήμα στις σχέσεις της χώρας μας με το κράτος των Σκοπίων.