top of page
FAKE NEWS
Μάιρα Ματενιάδου
Ένα θέμα που απασχολεί την σημερινή εποχή είναι οι ψεύτικες ειδήσεις ή αλλιώς Fake news. Ο ορισμός των Fake news είναι οι ψευδείς, συχνά εντυπωσιακές πληροφορίες που διαδίδονται με το πρόσχημα της είδησης. Το 2017 ο όρος αυτός ανακηρύχθηκε η «Λέξη της Χρονιάς 2017» από το λεξικό «Κόλινς».
Πράγματι, πόσες φορές έχουμε σοκαριστεί με κάποιες ειδήσεις όπως η παρακάτω:
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε πολλές ηλεκτρονικές ιστοσελίδες διαδόθηκε η είδηση ότι αυτό το τρίχρονο αγοράκι από τη Συρία έχει αποβιώσει και μάλιστα λίγο πριν πεθάνει είπε τη συγκλονιστική φράση «Θα τα μαρτυρήσω όλα στον θεό». Ωστόσο, όλη η ιστορία ήταν ψευδής και δεν είχε απολύτως καμία σχέση με την αλήθεια. Η αληθινή ιστορία, φαίνεται από την φωτογραφία του Έλληνα φωτογράφου Άρη Μεσσήνη, ο οποίος είναι επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που δείχνει το αγόρι τραυματισμένο
μετά από βομβαρδισμό στο Χαλέπι, τον Αύγουστο του 2012 να δέχεται τις πρώτες βοήθειες , στο νοσοκομείο της Συρίας και φυσικά να είναι ζωντανό.
Βλέπουμε λοιπόν ότι μέρα με την μέρα το διαδίκτυο γίνεται όλο και πιο αναξιόπιστο για αυτό και εμείς ως μικροί δημοσιογράφοι και ως αναγνώστες θα πρέπει πάντα να ψάχνουμε την εγκυρότητα των πηγών και των ειδήσεων. Παρακάτω θα βρείτε τέσσερις μεθόδους δημοσιευμένες από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ , βάσει των οποίων μπορούμε να ανιχνεύσουμε την εγκυρότητα ενός κειμένου στο διαδίκτυο.
https://www.summer.harvard.edu/inside-summer/4-tips-spotting-fake-news-story
1. Αξιολογήστε τον εκδότη (Vet the publisher’s credibility)
o Ο εκδοτικός ιστότοπος ανταποκρίνεται στα πρότυπα ακαδημαϊκών παραπομπών;
o Ποιο είναι το όνομα της διεύθυνσης της ιστιοσελίδας;
o Ποια είναι η άποψη της δημοσίευσης; Διαβάστε την ενότητα "Σχετικά με εμάς" για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ομάδα δημοσιογραφίας.
o Ποιος είναι ο συγγραφέας; Έχει δημοσιεύσει οτιδήποτε άλλο;
2. Δώστε σημασία στην ποιότητα του άρθρου και την επικαιρότητα.( Pay attention to quality and timeliness.)
o Βλέπετε λάθη ορθογραφίας ή στίξης; Είναι ένα σημάδι, διότι οι αξιόπιστες πηγές έχουν υψηλά πρότυπα διόρθωσης και γραμματικής.
3. Ελέγξτε τις πηγές και τις αναφορές. (Check the sources and citations)
-
Πώς βρήκατε το άρθρο; Εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σας έχει προωθηθεί από ένα γνωστό website.
-
Σε ποιον αναφέρεται και εκείνος τι λέει; Η αξιόπιστη δημοσιογραφία τροφοδοτείται από συγκέντρωση στοιχείων, οπότε η έλλειψη έρευνας πιθανόν σημαίνει έλλειψη πληροφοριών που βασίζονται σε γεγονότα.
-
Οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες σε άλλους ισότοπους;
-
Μπορείτε να κάνετε αντίστροφη αναζήτησης για πηγές και εικόνες; Σε μια εποχή της μαγείας του Photoshop, δεν μπορείτε πάντα να πιστέψετε αυτό που βλέπετε.
4. Ρωτήστε τους ειδικούς (Ask the pros)
o Γνωρίζετε τις ιστοσελίδες έλεγχου γεγονότων; Υπάρχουν αρκετές, όπως οι:
o FactCheck.org
o International Fact-Checking Network (IFCN)
o PolitiFact.com
o Snopes.com.
Μπορείτε έτσι να κάνετε την δική σας έρευνα για να εξακριβώσετε αν πρόκειται για αληθινό γεγονός ή για προϊόν μυθοπλασίας.
bottom of page