top of page

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ Κ. ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΑΡΣΕΝΗ

ΠΑΘΟΛΟΓΟ ΣΕ ΜΟΝΑΔΑ COVID

Απομαγνητοφώνηση: Ελένη Μωραϊτη

Καλησπέρα κ. Μακρή και του όμιλου δημοσιογραφίας.

Καλησπέρα σας κ. Αρσένη.

Ας ξεκινήσουμε. Τι απάντηση θα δίνατε σε κάποιον που φοβάται τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων και κατά πόσο είναι ασφαλές το εμβόλιο;

Θα απαντούσα ότι δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες όμως όλα τα εμβόλια όπως και τα φάρμακα έχουν πιθανές παρενέργειες. Ο κίνδυνος είναι πάρα πολύ μικρός. Μπορεί να κάνει κάποιες παρενέργειες όπως πυρετός, καταβολή και αδυναμία. Επίσης, είναι και περαστικές και δεν αφήνουν μόνιμο πρόβλημα. Σε αντίθεση με τον ιό που μπορεί να θέσει την ζωή τους σε κίνδυνο.

Πόσο μεγάλη νομίζετε είναι η επικινδυνότητα του COVID-19 σε αντίθεση με άλλους ιούς που έχετε αντιμετωπίσει στο παρελθόν;

Ο COVID-19 είναι ένας περίεργος ιός αν και όχι και τόσο επικίνδυνος. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν εισέρχεται στον οργανισμό μας και πώς το σώμα μας θα αντιδράσει για να τον αντιμετωπίσει. Για αυτόν το λόγο δεν μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε πλήρως αν και μετά τον εμβολιασμό έχει γίνει κάποια πρόοδο στην αντιμετώπιση του. Ο ιός της γρίπης μπορεί να είναι πιο έξυπνος,   αν και η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι πιο ήπια σε σχέση με τον κορονοιό. Βέβαια και ο ιός της γρίπης είναι ένας σοβαρός ιός και θανατηφόρος άλλα έχουμε τα εμβόλια για να τον αντιμετωπίσουμε. Αλλά είναι μαζική η αντίδρασή του οργανισμού απέναντι στον COVID-19.

Νιώθετε ποτέ κίνδυνο στην δουλεία σας γενικότερα στην περίοδο της πανδημίας;

Καθημερινά και κάθε δευτερόλεπτο. Τα μέτρα προφυλάξεις που παίρνουμε είναι πολλά και αυστηρά. Φθάνουμε σε σημείο οι ασθενείς πχ κάποιας μεγαλύτερης ηλικίας να μας παρεξηγήσουν που δεν τους μιλάμε από κοντά και δεν τους πλησιάζουμε γιατί δεν καταλαβαίνουν το σοβαρό αντίκτυπό που μπορεί να έχει. Το άσχημο αυτό του ιού είναι ότι μεταδίδεται χωρίς συμπτώματα. Ενώ για να μεταδόσεις την γρίπη πρέπει να έχεις δυο τρεις μέρες συμπτώματα. Και για αυτό o COVID-19 είναι επικίνδυνος γιατί δεν ξέρουμε πώς να τον αντιμετωπίσουμε.

Πότε καταλάβατε ότι θέλετε να ακολουθήσετε αυτό το επάγγελμα;

Νομίζω από μικρή το ήθελα. Δεν το έχω οριοθετήσει. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι δεν θα το άλλαζα με τίποτα σίγουρα πέρα από την επικινδυνότητα και την κούραση. Το σημαντικό για έμενα είναι να όταν κάνεις την επιλογή σου να την στηρίξεις και να περνάς καλά στην δουλεία σου.

Η δουλεία ενός γιατρού είναι πιεστική ειδικά αυτόν τον καιρό. Μπορείτε να μας περιγράψετε μια μέρα στην δουλεία σας όπως είναι αυτές τις μέρες;

Καθημερινά εμάς των γιατρών θεωρητικά είναι 7ώρο. Όμως πολλές φορές ξεκινάμε 8 το πρωί και μπορεί να καταλήξουμε την άλλη μέρα το πρωί στις 10. Αυτό γίνεται τουλάχιστον 6 φορές τον μήνα. Αυτό είναι η 24ώρη εφημερία μας. Μια άλλη μέρα στην δουλεία μας ξεκινάμε στις 7 το πρωί συνταγογραφούμε φάρμακα, εξετάζομε ασθενείς και λύνουμε μακροχρόνια προβλήματα σε ασθενείς μέχρι το μεσημέρι. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να εξηγήσουμε στους ασθενείς, ειδικά αυτοί που είναι μεγάλη σε ηλικία, τι πρέπει να κάνουν γιατί πολλές φορές δεν ακολουθούν τις θεραπείες τους ή δεν τις κάνουν σωστά.

Τι ειδικότητα έχετε;

Είμαι γενικός οικογενειακός γιατρός. Είμαι της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Τι πιστεύεται για το άνοιγμα των σχολείων και αν είναι ασφαλές;

Θεωρώ ότι τα σχολεία θα έπρεπε να είναι τα μόνα που είναι ανοιχτά με τα απαραίτητα μέτρα. Το πρόβλημα είναι όταν τα παιδιά συναθροίζονται έξω από το σχολείο.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω πως είναι η ψυχολογική σας κατάσταση αυτή την περίοδο;

Αυτό έχει να κάνει με το πόσο αισιόδοξος άνθρωπος είσαι. Έχω μάθει να έχω άμυνες και αντιστάσεις. Δεν μου αρέσει αυτή η κατάσταση διότι δεν μπορώ να κάνω την δουλεία μου όπως θέλω γιατί είχα μάθει να έχω πιο προσωπική σχέση με τους ασθενείς μου και τώρα με το COVID-19 αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δηλαδή μπορεί να έρθει κάποιος ασθενείς που να είναι θετικός στον ιό και να μην το γνωρίζω και θα πρέπει να του κάνω το τεστ. Το ότι υπάρχει υποψία είναι πολύ δύσκολο γιατί εγώ θα είμαι αυτή που θα τους κάνω το τεστ και θα έρθω σε επαφή. Παρόλο που έχω εμβολιαστεί δεν μπορώ να είμαι ποτέ σίγουρη ότι δεν θα κολλήσω τον ιό.

Έχετε σκεφτεί ποτέ να παραιτηθείτε από την πίεση του επαγγέλματος;

Όχι, ποτέ. Εμάς τους γιατρούς η πίεση μας κάνει να νιώθουμε ότι προσφέρουμε. Νιώθεις ότι σε καλεί το καθήκον, ότι κάνεις κάτι σημαντικό.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχει επηρεαστεί το ωράριο εργασίας σας τώρα με την πανδημία;

Ναι, έχει αυξηθεί το ωράριο μου λόγω COVID-19.

Υπάρχουν πιθανότητες να νοσήσει κάποιος που έχει κάνει ήδη το εμβόλιο;

Υπάρχουν. Δεν μας ασφαλίζει το εμβόλιο 100% αλλά όταν το ποσοστό ασφάλειας του εμβολίου είναι 90% είναι ένα καλό ποσοστό. Μπορεί να νοσήσεις πιο ελαφριά εάν έχεις κάνει το εμβόλιο.

Έχετε αντιμετωπίσει τον θάνατο ενός ασθενούς σας;

Όχι, έχω αντιμετωπίσει ασθενής μου να νοσήσει βαρία από COVID-19. Του οποίου του έχει αφήσει πολλές παρενέργειες.

Πόσο διάστημα πρέπει να μπει κάποιος ασυμπτωματικός σε καραντίνα;

14 μέρες

Υπάρχει μικρότερος κίνδυνος σε αραιοκατοικημένες περιοχές στην μετάδοση του COVID-19;

Δεν εξαρτάται από το αριθμό των κατοίκων η μετάδοση του ιού. Είναι το ίδιο σοβαρή με μία μεγαλούπολη.

 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την ιατρό κ. Αρσένη Πηνελόπη.

bottom of page