top of page

APPLE

Άρτεμις Καλλιόπης Πλωμαρίτη
Μελίνας Πολυδώρου

  H Apple είναι μια αμερικάνικη  πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας, με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας  που σχεδιάζει και πωλεί ηλεκτρονικά είδη, λογισμικό, online υπηρεσίες και υπολογιστές. Τα πιο γνωστά από τα προϊόντα της είναι οι υπολογιστές της σειράς Macintosh, το

λειτουργικό σύστημα Mac OS X, η φορητή συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων 

iPod, τo έξυπνο τηλέφωνο iPhone, ο υπολογιστής ταμπλέτα iPad και το έξυπνο

ρολόι Apple Watch.

  H εταιρεία στην αρχή ονομαζόταν Apple Computer Inc. και  από τον

Ιανουάριο του  1980 γνώρισε  μεγάλη οικονομική επιτυχία.  Τα

επόμενα χρόνια,  η Apple ανακοίνωσε την κυκλοφορία

υπολογιστών νεότερης γενιάς και μέσω της διαφήμισης αύξησε κι

άλλο τα κέρδη της.  Παρόλα αυτά,  η υψηλή τιμή των προϊόντων

της  και το περιορισμένο λογισμικό των υπολογιστών της ,

προκάλεσαν μεγάλα οικονομικά προβλήματα στην εταιρεία. Έτσι ο  ιδρυτής της, ο  Steve Jobs,  παραιτήθηκε από την Apple και δημιούργησε τη δική του εταιρεία.  Τα επόμενα χρόνια , η δημοτικότητα των υπολογιστών  της έπεσε  και έτσι οι πωλήσεις της μειώθηκαν,  λόγω του ανταγωνισμού που υπήρχε από άλλες εταιρείες, οι οποίες πωλούσαν υπολογιστές με χαμηλότερες τιμές, όπως η Microsoft.

   Στη συνέχεια , η Apple αναγκάστηκε το 1997 να αγοράσει την εταιρεία του Jobs  για να τον φέρει πίσω. Ο Jobs ανέκτησε την θέση του ως διευθύνων σύμβουλος και ξεκίνησε τη διαδικασία αναμόρφωσης της Apple, η οποία περιλάμβανε το άνοιγμα καταστημάτων λιανικής το 2001 , πολυάριθμες εξαγορές εταιρειών λογισμικού  καθώς και την αλλαγή της τεχνολογίας  του «hardware», που χρησιμοποιούνταν στους υπολογιστές της. Με αυτό τον τρόπο,  η εταιρεία ξαναείδε

την επιτυχία και επέστρεψε στην κερδοφορία.  Σήμερα,  η Apple

είναι μία απο τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο,

που απασχολεί  116.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και

διατηρεί 498 καταστήματα λιανικής πώλησης σε 22 χώρες.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ

Apple I

  Ο πρώτος υπολογιστής της Apple κατασκευάστηκε στο χέρι από

τον Steve Wozniak  , συνεργάτη του Jobs, στο γκαράζ των γονιών

του Steve Jobs και έκανε το ντεμπούτο του στο Homebrew

Computer Club του Palo Alto το 1976. Η επεξεργαστική δύναμη του

Apple I ήταν όμοια με ένα ξύλινο και χειροποίητο κομπιουτεράκι τσέπης! Δεν διέθετε επίσης βασικά εξαρτήματα ενός υπολογιστή, όπως πληκτρολόγιο, οθόνη,  ποντίκι και  σκληρό δίσκο. Παρόλα αυτά, ως ο πρώτος μικρο-υπολογιστής της ιστορίας, που όταν θα συνδεόταν σε ένα keyboard κι ένα monitor  και θα μπορούσε να εμφανίσει κείμενο, ήταν ένα πραγματικά τεράστιο βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό.

1984: Η αυγή του Mac

  Όταν ο Steve Jobs παρουσίασε το Macintosh στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της εταιρίας στις 24 Ιανουαρίου 1984, ήταν πράγματι ο πρώτος προσιτός υπολογιστής που προσέφερε πολλές λειτουργίες και ευκολίες στον χρήστη

Η τρέλα του iPod

Η Apple τον Οκτώβριο του 2001 παρουσίασε το iPod. Το φορητό music player ,με τις καινοτομίες του και την εντυπωσιακή χωρητικότητά του, έγινε αμέσως ανάρπαστο. Η εποχή που  κυκλοφόρησε το iPod και η ιδιοφυής διαφημιστική καμπάνια του το έβαλαν κυριολεκτικά σε κάθε τσέπη. Από τη μέρα που βγήκε στην αγορά, πάνω από 170 εκατομμύρια συσκευές έχουν πουληθεί στον πλανήτη!

 

 

Το download γίνεται ονειρικό
 

  Δύο χρόνια μετά το «κατέβασμα» του Napster για

παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, η Apple

δημιούργησε το iTunes store (2003), προσφέροντας

νόμιμο downloading. Η είσοδος της Apple στην πώληση

ψηφιακής μουσικής θα άλλαζε το πεδίο δραστικά: το

iTunes store ήταν πολύ ευκολότερο στη χρήση. Η

αυτόματη σύνδεση μάλιστα του iTunes με το δημοφιλές

iPod θα το έκανε αυτόματα επιτυχία. Στην πρώτη μόλις

εβδομάδα του, το iTunes πούλησε 1 εκατομμύριο

τραγούδια, ενώ στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του πάνω

από 50 εκατομμύρια κομμάτια είχαν πουληθεί μέσω της

πλατφόρμας.

 

Το iPhone

Ως επακόλουθο της τεράστιας επιτυχίας του iPod, η Apple θα έμπαινε στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά των φορητών πολυσυσκευών, όπως τα smartphones και τα blackberrys. Στις 29 Ιουνίου 2007, τη μέρα κυκλοφορίας του iPhone στις ΗΠΑ, ουρές κατέκλυζαν τα Apple stores για την πολυπόθητη συσκευή, ενώ και οι κριτικές ήταν πολύ καλές. Την επόμενη χρονιά από την κυκλοφορία του iPhone, ο Jobs  έβγαλε μια ακόμα καλύτερη και φτηνότερη εκδοχή του, το iPhone 3G.

 

Το iPad

  Όταν η Apple έβγαλε στην αγορά  το iPad στις 27 Ιανουαρίου 2010, ήταν πράγματι καινοτομία για αυτό και μεγάλη  υστερία περιέβαλλε το προϊόν. Ο χρήστης μπορούσε πλέον να τσεκάρει τα mail του, να περιηγείται στο Internet, να παίζει παιχνίδια, να διαβάζει βιβλία, να παρακολουθεί ταινίες και να κατεβάζει εφαρμογές σε κάτι που θα έμοιαζε με τεράστιο iPhone, αλλά λειτουργούσε ως laptop. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά!

Εμείς πάντως πιστεύουμε ότι η Apple αξίζει τη θέση που βρίσκεται και μπορεί να φτάσει ακόμα πιο ψηλά.

bottom of page