top of page

Μετεωρίτης SERES

Της Μάιρας Ματενιάδου

30s1socr-thumb-large.jpg
7 Νοεμβρίου 2018!
   Η μέρα που ένα σημαντικό έκθεμα, που φυλάσσεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης θα εκτεθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας, στο Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο της Αθήνας. Ποιο έκθεμα είναι αυτό;  Μα φυσικά ένας μετεωρίτης. Ένας μετεωρίτης που ξανάεπιστρέφει στην χώρα όπου έπεσε πριν από 200 χρόνια.
   Το όνομά του είναι ΜΕΤΕΩΡΙΤΗΣ SERES και έχει να σας πει την παρακάτω ιστορία:  Ήταν Ιούνιος του 1818, την  περίοδο της  Τουρκοκρατίας,  όταν στις Σέρρες οι κάτοικοι τις περιοχής βγήκαν άναυδοι να αντικρίσουν ένα πρωτοφανές για αυτούς φαινόμενο. Μια φλεγόμενη, γιγαντιαία, σκουρόχρωμη πέτρα να έχει πέσει… από πού; Μα από τον ουρανό! Πόσο τρομαχτικό φαινόταν! Ο θεός είχε ρίξει μια πέτρα; Από πού έπεσε, γιατί έπεσε, ποιος την έριξε, ήταν κάποιο σημάδι; Έπειτα από όλο αυτόν τον καταιγισμό ερωτήσεων και ιδεών η φλεγόμενη πέτρα, ο μετεωρίτης φτάνει στα χέρια του Οθωμανού διοικητή της πόλης και από εκεί καταλήγει στη συλλογή του  Αυστριακού Ρίχτερ φον Σέρερ, ο οποίος θα δωρίσει αργότερα το 1944 τον  μετεωρίτη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης.(εδώ θα βρείτε εικονικές περιηγήσεις κ.ά από το μουσείο της Βιέννης https://www.nhm-wien.ac.at/ ).
   Ο ΜΕΤΕΩΡΙΤΗΣ SERES είναι ο μοναδικός επιβεβαιωμένος μετεωρίτης που έχει πέσει στην Ελλάδα και ένας από τους 67.000 παγκοσμίως, ηλικίας 4,56 δισεκατομμυρίων ετών. Για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια, θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και θα εκτεθεί στο Μουσείο Ηρακλειδών της Αθήνας. Ο μετεωρίτης είναι επίσης χωρισμένος σε 4 κομμάτια και στην Ελλάδα θα έρθει το μεγαλύτερο κομμάτι βάρους 4,6 κιλών ενώ υπάρχουν και δύο άλλα των 52 και 150 γραμμαρίων και ένα μικρότερο των 1,3 κιλών.
Ο μετεωρίτης θα εκτίθεται σε γυάλινη προθήκη, με σταθερές συνθήκες υγρασίας, ενώ θα απαγορεύεται να τον αγγίξουν οι επισκέπτες για να μην τον «μολύνουν» και θα συνοδεύεται από τον επιμελητή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης Λουντοβίκ Φεριέρ.
   Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του επίκουρου καθηγητή Ορυκτολογίας-Γεωλογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Μπαζιώτη, ο οποίος εστιάζει  την έρευνά του στους μετεωρίτες. Παράλληλα, το πενθήμερο διάστημα όπου θα εκτίθεται ο μετεωρίτης, θα γίνεται παρουσίαση φωτογραφιών από την παραμονή επί 80 ημέρες του καθηγητή στην Ανταρκτική φέτος το χειμώνα, σε μια αποστολή αναζήτησης μετεωριτών, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη NASA.
   Ο κ .Μπαζιώτης μελετά εδώ και καιρό τον μετεωρίτη και προσδοκά να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της έρευνάς του εντός του 2019. Ο Έλληνας ορυκτολόγος ελπίζει ότι η έκθεσή του μετεωρίτη στο ελληνικό κοινό θα συμβάλει στην περαιτέρω διείσδυση της επιστήμης των μετεωριτών σε μια νέα γενιά Ελλήνων επιστημόνων.
   Η έκθεση «200 χρόνια και 80 ημέρες. Από τον SERES στην Ανταρκτική» θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 30 Νοεμβρίου. Ακόμη, το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Νοεμβρίου στο Μουσείο Ηρακλειδών θα διοργανωθεί εργαστήριο σχετικά με τους μετεωρίτες, διάρκειας τεσσάρων ωρών κάθε μέρα, το οποίο απευθύνεται σε ανθρώπους άνω των 15 ετών που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τους διαστημικούς βράχους.
  Ο  μετεωρίτης Seres θα εκτεθεί από τις 7 έως τις 11 Νοεμβρίου. Αυτές τις πέντε ημέρες το Μουσείο θα παρατείνει το ωράριό του έως τις 9:00μμ.
Θα πραγματοποιηθούν επίσης τρείς σχετικές ομιλίες στις 15, 22 και 29 Νοεμβρίου, οι εξής:.
 
– Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου: Αντώνης Ν. Αντωνίου, Δρ. Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών «Κατάκτηση του Διαστήματος: Εφικτή ή Ουτοπία;»
– Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου: Πιέρρος Παπαδέας, Ιδρυτικό μέλος του Libre Space Foundation “Going to space – the libre way”
–Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου: Ιωάννης Μπαζιώτης, Επικ. Καθηγητής Ορυκτολογίας-Πετρολογίας, Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών «80 ημέρες στην Ανταρκτική»
 
Συν-διοργανωτές: Μουσείο των Ηρακλειδών, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βιέννης και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Επιστημονικοί Σύμβουλοι: Dr. Ludovic Ferriere, Δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης
Επιμέλεια: Ελένη Γραμματικοπούλου
αρχείο λήψης.jpg
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βιέννης, χώρος εκθεμάτων μετεωριτών
mouseio-iraklidon-meteoritis-seres.jpg
Η ομάδα του Έλληνα ορυκτολόγου κ .Μπαζιώτης στο πρόγραμμα 80 μέρες στην Ανταρκτική,(εγκριμένο από την NASA).
img_1838-thumb-large.jpg
bottom of page