top of page

Φωτιά στην Παναγία των Παρισίων

Κωνσταντίνος Αντωνάκος

panagiaa_parisiwwn_arthroos11.jpg
 

Η Παναγιά των Παρισίων, ο σπουδαίος καθεδρικός ναός που άντεξε 850 χρόνια, κάηκε το βράδυ της Δευτέρας 15 Μαΐου 2019. Η γνωστή μας “Notre Dame”, είναι ο μητροπολιτικός Ρωμαιοκαθολικός ναός της πόλης του Παρισιού και αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ρυθμού. Βρίσκεται στη νησίδα «Ile de la Cite» του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ ́ και ο Βασιλιάς Λουδοβίκος Ζ ́ της Γαλλίας. Ο Ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα.

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα του ναού είναι η υπέροχη πύλη με τον τεράστιο ρόδακα , που βλέπουμε πάνω από αυτήν, τα περίφημα γλυπτά της Notre Dame , ο εσωτερικός διάκοσμος με έξοχα βιτρώ παράθυρα, καθώς και τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. Αποτελεί κορυφαίο μνημείο της Γαλλίας, με πολλές ταινίες και βιβλία βασισμένα σε αυτό, με γνωστότερο το κλασσικό πλέον μυθιστόρημα «Η Παναγία των Παρισίων», που συνέγραψε ο Βικτώρ Ουγκώ.


Τα τελευταία χρόνια ο ναός είχε πολλά προβλήματα συντήρησης, και καθώς η κρατική επιχορήγηση δεν ήταν επαρκής, έκανε έρανο σε ιδιώτες, ώστε να μπορέσει να καλύψει τα έξοδα.

Η ολική καταστροφή

Μέσα σε περίπου εννιά ώρες, η ιστορία 850 και πλέον ετών έγινε εν μέρει στάχτες. Η οροφή και ένα από τα δύο κωδωνοστάσια κατέρρευσαν, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και στον έναν από τους δύο πύργους του ναού. Η κατάσταση του εσωτερικού, δεν περιγράφεται. Το κτίριο υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή. Ευτυχώς, σώθηκαν πολλά κινητά έργα τέχνης και εικόνες, που βρίσκονταν στον ναό. Όμως, πώς άρχισε αυτή η φωτιά; Παρότι έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τα αίτια της πυρκαγιάς, η φωτιά πιθανόν ξεκίνησε από την πλευρά του καθεδρικού ναού, όπου διεξάγονταν εργασίες ανακαίνισης, διότι το ιστορικό κτίριο κινδύνευε να καταρρεύσει λόγω κακής συντήρησης τα προηγούμενα χρόνια. Οι εργασίες στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, ο οποίος δέχεται ετησίως 13 εκατομμύρια επισκέπτες, ξεκίνησαν σχεδόν πριν από ένα χρόνο, τον Ιούλιο του 2018. Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», οι εργασίες αυτές θα διαρκούσαν έως και 20 χρόνια. Πρώτος στόχος ήταν η αποκατάσταση του κωδωνοστασίου που κατέρρευσε χθες. Μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου οι εργάτες τοποθέτησαν 500 χιλιάδες χαλυβδοσωλήνες για την κατασκευή σκαλωσιάς 500 τόνων
σε ύψος περίπου 100 μέτρων.


Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας “Emmanuel Macron” ανακοίνωσε ότι το γαλλικό κράτος θα διαθέσει όσα χρήματα χρειαστούν, προκειμένου να ανακατασκευαστεί η ιστορική εκκλησία.


Το τραγικό αυτό γεγονός θα το θυμόμαστε για πάντα, εφόσον μας στέρησε ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της ανθρωπότητας.

bottom of page