top of page

ΘΕΑΤΡΟΠΟΛΙΣ

Χάρης Κονιδάρης

Η Ιωνίδειος Σχολή Πειραιά δεν σταματάει να δημιουργεί και να έχει πολλές καινοτόμες ιδέες. Αυτή τη φορά έκανε κάτι που κανείς δεν περίμενε, δημιουργώντας το δικό της εκπαιδευτικό επιτραπέζιο παιχνίδι.

Αναλυτικότερα,  το παιχνίδι «Θεατρόπολις» είναι μια ιδέα που υλοποιήθηκε από την Κυρία Ευαγγελία Μακρή τον Κύριο Ιωάννη Παραρά και τους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του διαζώματος κατά το σχολικό έτος 2017-2018. Μάλιστα,  την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκε σχολική επίσκεψη στο θέατρο του Διονύσου η οποία βοήθησε τους μαθητές να αποκτήσουν γνώσεις για το παιχνίδι που σκόπευαν να φτιάξουν.

Όσον αφορά το παιχνίδι,  εκτός από το βιβλιαράκι των οδηγιών και τα περιεχόμενα (ταμπλό, κάρτες, πιόνια),  περιέχει και ένα βιβλιαράκι , το οποίο έχει πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τα αρχαία θέατρα και τα ωδεία της Ελλάδας. Το ταμπλό του απεικονίζει σχεδιαστικά ένα αρχαίο θέατρο. Οι παίκτες  ξεκινούν από το τελευταίο εδώλιο δεξιά του άνω διαζώματος και κινούνται στα εδώλια του θεάτρου. Στόχος τους είναι, απαντώντας στις ερωτήσεις, να διασχίσουν όλο το άνω και κάτω διάζωμα και να τερματίσουν πρώτοι στο κέντρο της ορχήστρας στη θυμέλη, το βωμό του Διονύσου. Ο τρόπος παιχνιδιού είναι απλός. Όπως στα περισσότερα επιτραπέζια,  έτσι και εδώ οι παίκτες πρέπει να απαντάνε σωστά σε ερωτήσεις και να προχωράνε μπροστά στα κουτάκια του ταμπλό, κουνώντας το πιόνι τους όσα βήματα έδειξε η ζαριά τους. Όσο πιο πολύ προχωράνε οι παίκτες, τόσο πιο πολύ δυσκολεύουν οι ερωτήσεις. Για παράδειγμα, στην αρχή , οι ερωτήσεις είναι είναι απλές και ζητούν  βασικές γνώσεις για το αρχαίο  θέατρο, οι επόμενες σχετίζονται με τα αρχαία θέατρα και ωδεία της χώρας μας  και τέλος υπάρχουν ερωτήσεις με  αναγνώριση φωτογραφιών. Το περιβάλλον του παιχνιδιού προσομοιώνει το αρχαίο θέατρο, έτσι ώστε να προσφέρει μια πλήρη παιδευτική εμπειρία για το αρχαίο θέατρο.Φέτος που ολοκληρώθηκε το παιχνίδι οι μαθητές των ομίλων «Ψηφιακής δημοσιογραφίας» και «Πάμε μουσείο» είχαν την ευκαιρία να  το παίξουν. Έτσι , μαζεύτηκαν στο εργαστήριο πληροφορικής και ανά τετράδες (τόσα πιόνια υπάρχουν) ξεκίνησαν να διασκεδάζουν. Όσο προχωρούσε το παιχνίδι,  ο ανταγωνισμός και ο ενθουσιασμός των αντιπάλων αυξανόταν. Χαρακτηριστικές σκηνές θα δείτε και στο σχετικό βίντεο

20181127_143116.jpg
20181127_143053.jpg
20181127_143108 - Αντίγραφο.jpg
bottom of page