top of page

Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ

Ευαγγελία Λουδάρου

Mati_fotia3-3.jpg
f4b183f8e515805fd23bdb7c4b6784ce_XL.jpg
   Η χώρα μας το καλοκαίρι του 2018 βρέθηκε αντιμέτωπη με μια καταστροφική δασική πυρκαγιά που τελικά έγινε η αιτία  να χαθούν 99 συνάνθρωποί μας. Aρκετοί  αγνοούνται ακόμη ενώ εκατοντάδες επιζήσαντες  προσπαθούν να ορθοποδήσουν.
Γενικά, η ολέθρια αυτή πυρκαγιά κατάφερε να τραυματίσει ολόκληρη την Ελλάδα!
ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΓΙΝΕ
    Στις πέντε παρά είκοσι το απόγευμα της 23ης Ιουλίου του 2018,  η φωτιά ξεκινάει από τη θέση «Νταού Πεντέλης» και κατευθύνεται  προς τον Νέο Βουτσά και το Μάτι, καθώς νωρίτερα ένας 65χρονος άντρας αποφασίζει να κάψει κάποια ξύλα, χωρίς βέβαια να περιμένει πως η φωτιά θα έβγαινε εκτός ελέγχου και πως μια τέτοια πράξη, την οποία την συνήθιζε στο παρελθόν,  θα αποτελούσε την αιτία για να χαθούν τόσοι συνάνθρωποί του.
    Συγκεκριμένα, η φωτιά ξεκίνησε στις 16:41 και αυτό το γνωρίζουμε χάρη σε ένα φιλμ από την κάμερα ασφαλείας ενός γειτονικού σπιτιού,  η οποία κατέγραψε το συμβάν. Όλες οι αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις της  περιοχής  ή από την Ραφήνα σπεύδουν να προστατεύσουν την μονή του Παντοκράτους. Η φωτιά όμως παίρνει δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Από τη μια  κινείται δυτικά προς το Λύρειο και από την άλλη  νότια προς την Καλλιτεχνούπολη.
Οι δυνάμεις του δήμαρχου Μπουρνούς προσπαθούν να κυνηγήσουν την φωτιά από πίσω αλλά δεν είναι εύκολο να μπουν μπροστά της. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι ο δήμαρχος της Ραφήνας και του Πικερμίου είχε ειδοποιήσει για εναέρια μέσα, χωρίς όμως να εισακουστεί η έκκλησή του.
    Η φωτιά ,λοιπόν, με ραγδαία ταχύτητα, φτάνει στην  αντιπυρική ζώνη της Λεωφόρου Μαραθώνος , όπου δυστυχώς δεν αντέχει, και σε πολλά σημεία περνάει απέναντι προς τη θάλασσα.
Στις 18:10 το Μάτι είναι ήδη καταδικασμένο! Οι δυνάμεις του δήμαρχου Μπουρνούς εξακολουθούν να τρέχουν πίσω από τη φωτιά και μπαίνουν στο Μάτι ενώ η πυροσβεστική δεν ακολουθεί. Οι κάτοικοι, καθώς επιχειρούν να φύγουν από το Μάτι και να κατευθυνθούν προς τη Νέα Μάκρη, εγκλωβίζονται στα μικρά στενάκια  της περιοχής και πλέον το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να διαφύγουν προς το Κόκκινο Λιμανάκι. Οι άνθρωποι ,προκειμένου να σωθούν, μπαίνουν  στη θάλασσα, περιμένοντας  για πολλές ώρες μέσα σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα να έρθουν τα πλοία διάσωσης, όπως άλλωστε  τους είχε ενημερώσει νωρίτερα το Λιμεναρχείο.
    Παρόλο που τη χρονιά αυτή δεν σημειώθηκαν τόσες ζημιές σε δάση και σε δασικές εκτάσεις σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας , η φωτιά αυτή έμεινε χαραγμένη στο μυαλό και στην καρδιά όλων των Ελλήνων, καθώς οδήγησε στην απώλεια  99 άτυχων ανθρώπων,  από όλες τις ηλικίες.
 
ΤΑ ΝΕΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ  ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ
    Αντλώντας στοιχεία από διεθνείς και ευρωπαϊκές μελέτες, είναι αναγκαίο να αναφέρουμε ότι το φαινόμενο λαμβάνει πλέον παγκόσμιες διαστάσεις. Ήδη το φετινό καλοκαίρι,  παρατηρήθηκαν υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία , με αποτέλεσμα να έχουμε πρωτόγνωρες δασικές πυρκαγιές, ακόμα και σε χώρες με παραδοσιακά δροσερά καλοκαίρια, όπως η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Εσθονία. Είναι αντιληπτό, λοιπόν, ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα γενναίες πολιτικές αποφάσεις, που θα διασφαλίζουν πως δε θα θρηνήσουμε άλλα θύματα στο μέλλον, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και τα νέα κλιματικά δεδομένα.
    Ποια είναι όμως τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λάβουμε για τη θωράκιση της χώρας μας;
- Αναπόφευκτη αλλαγή στη φιλοσοφία δασοπυροπροστασίας.
- Κατάρτιση σχεδίων εκκένωσης ανά δήμο  και έγκαιρη ενημέρωση όλων των κατοίκων των περιοχών αυτών, με σκοπό να είναι γνωστός σε  όλους ο τρόπος αντιμετώπισης μιας παρόμοιας κατάστασης.
- Συντονισμός όλων των αρμόδιων φορέων και  έγκαιρη δασική διαχείριση για την πρόληψη πυρκαγιών,για να αποφύγουμε έτσι μη ανατρέψιμες καταστάσεις.
- Θεσμοθέτηση της συνεργασίας της Δασικής Υπηρεσίας με το Πυροσβεστικό Σώμα για τον καλύτερο μεταξύ τους συντονισμό και πιο αποτελεσματικό έργο.
- Επανεκτίμηση του κινδύνου πυρκαγιάς σε δασικές εκτάσεις σε εθνικό επίπεδο, ώστε να υπάρχει κατάλληλος σχεδιασμός δράσεων πρόληψης πυρκαγιών, αλλά και στρατηγική ιεράρχηση των δράσεων και ενεργειών πρόληψης Παρεμπιπτόντως, να σας υπενθυμίσουμε  ότι οι επικίνδυνες περιοχές της χώρας για την εκδήλωση πυρκαγιών έχουν θεσμοθετηθεί το 1984!
-΄Εγκριση και υλοποίηση της προληπτικής  δράσης πυροπροστασίας, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (το αργότερο τον Μάρτιο) . Σε αυτό το πλαίσιο,  και οι ίδιοι οι κάτοικοι δασικών περιοχών  θα πρέπει να παίρνουν η ίδιοι την πρωτοβουλία να προστατεύουν την ιδιοκτησία τους ( καθαρίζοντας αυτές τις δασικές εκτάσεις και  μειώνοντας έτσι την πιθανότητα για πυρκαγιά). Δεν πρέπει χωρίς να το αμελούν  και να επικαλούνται ως διακιολογία  την αδιαφορία των αρμοδίων.
 ΒΟΥΒΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
    Καθισμένοι σε κύκλο, εκατοντάδες πολίτες, κρατώντας κεριά στα χέρια τους,  συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος κοντά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, « τιμώντας σιωπηλά» τους νεκρούς από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου. Με τα κεριά σχημάτισαν μια καρδιά, καθώς και την ημερομηνία της φονικής πυρκαγιάς, πραγματοποιώντας παράλληλα μια πολύ συγκινητική  βουβή διαμαρτυρία.
 
    Μπορεί  η καταστροφική αυτή πυρκαγιά να αποτελεί μια τραγική ανάμνηση την οποία επιδιώκουμε να ξεχάσουμε , όμως το γεγονός αυτό θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην μνήμη μας. Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε τους συνανθρώπους μας οι οποίοι έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους, τις ασπρόμαυρες εικόνες  φρίκης των καμένων τοπίων και τις σωρούς τους στους δρόμους. Αυτό που θα πρέπει να αποκομίσουμε από όλη αυτή την τραγωδία είναι η αξία της έγκαιρης λήψης  αποφάσεων και τις ενεργής δράσης όλων,  με σκοπό να  αποτρέψουμε με κάθε τρόπο να συμβεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον.
bottom of page