BULLYING
Δήμητρα Κάντζου
Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, γνωστό και ως bullying, παρουσιάζει αυξανόμενες διαστάσεις ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, ο όρος «bullying» αναφέρεται στην επαναλαμβανόμενη σωματική, λεκτική ή ψυχολογική βία προς τα πιο ευάλωτα ή διαφορετικά μέλη της σχολικής κοινότητας. Και αυτό συμβαίνει διότι η διαφορετικότητα, οτιδήποτε δηλαδή ξεφεύγει από το «φυσιολογικό», δυστυχώς δε γίνεται αποδεκτή σε πολλές κοινωνίες. Συγκεκριμένα, οι διαφορές στο χρώμα, την εθνικότητα, τα καθιερωμένα πρότυπα ομορφιάς, καθώς επίσης και το νοητικό επίπεδο κάποιων ατόμων, πολύ συχνά, οδηγούν στη θυματοποίησή τους.
Τις περισσότερες φορές, θύματα bullying είναι παιδιά που διαφέρουν από τον μέσο όρο είτε στις επιδόσεις, είτε στην εμφάνιση και τη συμπεριφορά. Ακόμα, παιδιά εσωστρεφή, παιδιά που απομονώνονται δεν επικοινωνούν εύκολα με τους γονείς τους, τους καθηγητές τους ή με άλλα πρόσωπα του καθημερινού τους περιβάλλοντος ενδέχεται να υποστούν bullying.
Από την άλλη, «θύτες» γίνονται έφηβοι με μέτριες σχολικές επιδόσεις και χαμηλή αυτοεκτίμηση, που συχνά μεγαλώνουν σε δυσμενές οικογενειακό περιβάλλον. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, τα παιδιά- θύτες αντιμετωπίζουν προσωπικές δυσκολίες, που τα «φορτίζουν» με αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμό, θλίψη και απογοήτευση.
Οι συνέπειες του bullying είναι πολύ σοβαρές: Τα παιδιά που υφίστανται σχολικό εκφοβισμό εμφανίζουν συχνά συμπτώματα κατάθλιψης και τις περισσότερες φορές τάσεις αυτοκτονίας. Δυστυχώς, πολλά παιδιά σε όλο τον κόσμο , τα οποία έχουν υποστεί bullying, έχουν οδηγηθεί στην αφαίρεση της ζωής τους. Οι πράξεις αυτές επιδρούν συναισθηματικά και στους συμμαθητές των θυμάτων, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία τόσο των ίδιων των θυμάτων όσο και των ανθρώπων που τους περιβάλλουν.
Και όμως! Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το αρνητικό αυτό φαινόμενο! Οι γονείς κυρίως, αλλά και οι καθηγητές έχουν καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση του. Οφείλουν να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους, να επικοινωνούν μαζί τους και να αντιλαμβάνονται οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά τους.
Από την άλλη πλευρά, οι γονείς των παιδιών που ασκούν σχολικό εκφοβισμό, θα πρέπει αρχικά να αναγνωρίσουν και να αποδεχτούν το πρόβλημα, για να μπορέσουν βοηθήσουν τα παιδιά τους να αντιμετωπίσουν τις προσωπικές τους δυσκολίες και να σταματήσουν να ξεσπούν στους πιο ευάλωτους συμμαθητές τους.
Γενικότερα, οι γονείς όλων των παιδιών οφείλουν να μάθουν στα παιδιά τους να σέβονται τη διαφορετικότητα και παράλληλα να υπερασπίζονται τα παιδιά που πέφτουν θύματα σχολικού εκφοβισμού.
Μόνο έτσι θα εξαλειφθεί το φριχτό αυτό φαινόμενο που ταλαιπωρεί εκατοντάδες παιδιά σε όλα τα σχολεία.