top of page

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ BASMAH

ΕΙΡΗΝΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

F3-.jpg
    Η πριγκίπισσα Basmah,  που ανήκει στον βασιλικό οίκο των Σαούντ,  είναι ένθερμη υποστηρίκτρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και γενναίων μεταρρυθμίσεων υπέρ των γυναικών στη Σαουδική Αραβία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια αραβική χώρα με συντηρητικό και φανατικό μουσαουλμανικό καθεστώς, όπου οι γυναίκες δεν έχουν δικαιώματα. Η χειραφετημένη πριγκίπισσα, η οποία έχει πάρει διαζύγιο, την επιμέλεια των παιδιών της, ζούσε στο Λονδίνο και είχε δικές της επιχειρήσεις, «μπήκε στο μάτι» του συντηρητικού καθεστώτος στη χώρα της.
    Το παρακάτω περιστατικό  που συνέβη το 2019 στην Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να επηρεάζει την πριγκίπισσα Basmah  και την κόρη της και οι ζωές τους βρίσκονται  σε κρίσιμη κατάσταση. Την 1η Μαρτίου 2019, οι δύο γυναίκες απήχθησαν , προφανώς με εντολή του κυβερνήτη της Σαουδικής Αραβίας , ενώ έβγαιναν  από το σπίτι τους,  στην πρωτεύουσα  Τζέντα,  και μέχρι τώρα κρατούνται στην φυλακή υψίστης ασφαλείας  Al-Ha’ir, 25 χιλιόμετρα νότια του Ριάντ., ενώ η πριγκίπισσα Basmah και η κόρη της έβγαιναν από το σπίτι τους απήχθησαν και για τους επόμενους 13 μήνες δεν υπήρχε απολύτως κανένα ίχνος τους. Οι συγγενείς και οι φίλοι τους δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί τους και αυτό προκάλεσε μια γενικότερη ανησυχία για την κατάσταση της πριγκίπισσας. Η πριγκίπισσα είχε προβλήματα υγείας τα οποία χρειάζονταν ιατρική θεραπεία. Την μέρα τής εξαφάνισης της πήγαινε με την κόρη της στο αεροδρόμιο, με προορισμό την Ελβετία,  ώστε να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.
        Στις 17 Απριλίου 2020,  η πριγκίπισσα απέκτησε πρόσβαση στο κοινωνικό δίκτυο Twitter κι εκεί έκανε μια δημοσίευση (tweet),  μέσω της οποίας ζητούσε βοήθεια από τον ξάδερφο της, πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Mohammed Bin Salman. Σε αυτή την δημοσίευση έλεγε πού βρισκόταν και εξηγούσε σύντομα τι συνέβη. Ωστόσο, πολύ σύντομα  η δημοσίευση διαγράφτηκε και αναδημοσιεύτηκε στις 27 Απριλίου 2020. Στο tweet ανέφερε ότι η υγεία της βρισκόταν σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και χρειαζόταν άμεση βοήθεια. Οι συγγενείς της κατάφεραν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μαζί της μόνο μια φορά κι έχουν μεσολαβήσει μήνες από τότε.
       Το παραπάνω περιστατικό καταδεικνύει  τον συντηρητισμό και την καταπίεση των γυναικών στη  Σαουδική Αραβία, αλλά και σε άλλες μουσουλμανικές  χώρες της Μέσης Ανατολής. Δεν είναι σπάνιες παρόμοιες καταστάσεις , όπου μορφωμένες και ευαισθητοποιημένες γυναίκες, ακτιβίστριες αλλά και άντρες και ακτιβιστές φυλακίζονται χωρίς λόγο. Το γεγονός αυτό είναι λυπηρό και εξοργιστικό συγχρόνως  αν σκεφτεί κανείς ότι ζούμε πλέον σε μια δημοκρατική  εποχή.
basmah 2.jpg
bottom of page