top of page

Οσο μπορείς

Αφροδίτη Βιτουλαδίτη

Σύμφωνα με τον Κωσταντίνο Καβάφη, οι φθοροποιές δυνάμεις που μπορούν να ευτελίσουν την ζωή είναι οι καθημερινές ανούσιες και άσκοπες κοινωνικές συναναστροφές. Επιπλέον, στηλιτεύεται η υπερβολικά κοσμική ζωή, η υπερέκθεση στην πολύβουη κοινωνία που κωλύει την αυτογνωσία και αλλοιώνει την ταυτότητα κάθε ατόμου.

Στις μέρες μας, οι συμβουλές του Κ. Καβάφη θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες για τα ρηχά πρότυπα των Μ.Μ.Ε. Γνωστό είναι εξάλλου το παράδειγμα του “Bachelor”, ενός reality που προβάλλεται σε πάνω από τριάντα χώρες με μεγάλη επιτυχία. Σύμφωνα με τους κανόνες, είκοσι γυναίκες διεκδικούν την καρδιά του μοναδικού άντρα στο παιχνίδι, εν ονόματι Bachelor. Κάθε εβδομάδα, ο Bachelor είναι αυτός που επιλέγει ποια κοπέλα θα αποχωρήσει και η νικήτρια προκύπτει με κριτήριo το αν θα ήθελε να συνάψει ερωτική σχέση μαζί της.

Κατά την γνώμη μου, αυτό το επιφανειακό ανούσιο reality, υποβιβάζει το γυναικείο φύλο, ιεραρχώντας το στην κοινή γνώμη , έστω και υποσυνείδητα, ως υποχείριο της εξουσίας και κρίσης του άνδρα. Η όλη παραγωγή ολισθαίνει σε μία παλαιότερη εποχή, όταν οι γυναίκες δεν είχαν ακόμη κατακτήσει, σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο, την ισότητα με τον άνδρα. Η παγκόσμια επιτυχία αυτής της σειράς αποτελεί προσβολή για το ανθρώπινο γένος και ντροπή μπροστά στην μνήμη των ατόμων που αγωνίστηκαν και συχνά έχασαν την ζωή τους για την εξίσωση των δύο φύλων.

 

Συμπεραίνω λοιπόν, πως το Bachelor είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αποφυγήν, για να κατανοήσουμε σε βάθος τι εστί να χάνεις την αξιοπρέπειά σου, να εκθέτεις κάθε πτυχή της ζωής σου, να αλλοιώνεις τον χαρακτήρας σου για να «κουμπώσεις» στο φθαρμένο παζλ του συνόλου, να εξαρτάσαι απόλυτα από την άποψη των υπολοίπων, να ετεροκαθορίζεσαι, να αναζητάς την προσωπική σου αξία στο πρόσωπο της κοινωνίας, να προσκολλάσαι στο «φαίνεσθαι», να παραμερίζεις την πνευματική και συναισθηματική καλλιέργεια του εαυτού σου, και εν τέλει, να ευτελίζεις την ύπαρξή σου.

bottom of page