top of page

ΚΑΦΕΤΙΕΡΕΣ 4 ΕΩΣ 5 ΙΝΤΣΩΝ

Ερμιόνη Πετροπούλου

Φαντάζομαι όλοι σας έχετε μιλήσει ειρωνικά για ένα κινητό που φτιάχνει καφέ. Καιρός να τελειώσουν οι ειρωνείες, καθώς οι γείτονες μας οι Ιταλοί δημιούργησαν μια θήκη κινητού που φτιάχνει εσπρέσο σε 5 δευτερόλεπτα!

 

Κατά τη διάρκεια της περσινής του επίσκεψης στην Κίνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τα γραφεία της ZTE, όπου του έδειξαν τα έτοιμα για κυκλοφορία κινητά τους. ‘’Μόνο καφέ δεν ψήνουν αυτά’’ ήταν το σχόλιο του Έλληνα πρωθυπουργού. Τελικά, μερικούς μήνες αργότερα, το ειρωνικό σχόλιο του κ. Τσίπρα υλοποιείται. Όχι απ’ την ZTE, ούτε από κάποιον άλλο Κινέζο κατασκευαστή, άλλα απο ένα Ιταλικό “startup”, δηλαδή από μια νέα καινοτόμα εταιρία γρήγορης ανάπτυξης.

Η «Mokase» δημιουργήθηκε από δύο Ιταλούς επιχειρηματίες στη Νάπολη πριν αρκετούς μήνες και έχει ως στόχο να δημιουργεί «πρωτοποριακά και δημιουργικά gadgets για φορητές συσκευές». Η πρώτη τους ιδέα ήταν η ομώνυμη θήκη για κινητά, που μπορεί να φτιάχνει και εσπρέσο των 25 Ml!

Επειδή η είδηση φαίνεται ψεύτικη, διασταυρώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης της Ιταλίας. Όπως φαίνεται, η θήκη αυτή είναι απόλυτα πραγματική, ακόμα κι αν η οι ικανότητές της φαίνονται παντελώς ψεύτικες. Αν λοιπόν είστε εθισμένοι στα ‘’εσπρεσάκια’’, αλλά δεν έχετε το χρόνο να σταματήσετε σε ένα καφέ ή βρίσκεστε σε κάποιο απομακρυσμένο σημείο, σε ένα μέσο μεταφοράς ή οπουδήποτε αλλού από όπου δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο αγαπημένο σας ρόφημα, η λύση λέγεται «Mokase».

Πώς φτιάχνει όμως καφέ μια θήκη κινητού; Σύμφωνα πάντα με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και τα σχέδια που έχουν δημοσιοποιήσει οι δημιουργοί της, η θήκη ενσωματώνει ένα προηγμένο σύστημα παρασκευής καφέ.

Η λεπτή κάψουλα τοποθετείται στην ειδική υποδοχή και ο χρήστης δίνει την εντολή παρασκευής μέσω του συμβατού «app». Η εφαρμογή στέλνει την εντολή να ζεσταθεί το νερό και να παρασκευαστεί ο εσπρέσο. Η χωρητικότητα της θήκης σε νερό είναι μόλις 25ml (ποσότητα αρκετή για την παρασκευή ενός ristretto). Το νερό ζεσταίνεται μέσω της μπαταρίας του κινητού και η θερμοκρασία του φτάνει μεταξύ 50 και 60 βαθμών Κελσίου. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 5 έως 8 δευτερόλεπτα.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας ισχυρίζονται ότι η θήκη είναι μονωμένη, ώστε να μη δημιουργήσει πρόβλημα στη συσκευή. Επίσης, ο σωλήνας, μέσω του οποίου διοχετεύεται ο ζεστός καφές, κατασκευάζεται από ένα κράμα αλουμινίου-πυριτίου, το οποίο προσφέρει επιπλέον ασφάλεια και διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν επικίνδυνες διαρροές. Συνοδεύεται επίσης από ένα πτυσσόμενο φλιτζάνι, το οποίο χρησιμοποιείται και ως μπρελόκ.

Με ποιες συσκευές είναι συμβατή αυτή η θήκη; Η «Mokase» θα κυκλοφορήσει σε διάφορες εκδόσεις, ώστε να είναι συμβατή με συσκευές της Apple (iPhone 6, 6S, 7, 7 Plus), της Samsung (S6, S7, S8 και Edge), της Huawei (P8, P9, P10) και της LG (G5), αλλά και αρκετές άλλες αντίστοιχων διαστάσεων.

Και τώρα το βασικότερο: Πόσο κοστίζει; Όταν λανσαριστεί στο εμπόριο θα κοστίζει €80, αλλά όσοι την παραγγείλουν από πριν θα χρεωθούν μόλις €49, ενώ η κάθε κάψουλα καφέ θα κοστίζει γύρω στα €0,60 –ακριβότερη δηλαδή από τη μέση κάψουλα μηχανής, οπότε ο καταναλωτής δικαιούται να έχει αυξημένες απαιτήσεις. Αρκεί βέβαια να βρεθούν αρκετοί ενδιαφερόμενοι που θεωρούν ότι έχουν στ’ αλήθεια ανάγκη από μια επρεσιέρα που να ενσωματώνεται στο κινητό τους. Γιατί καλή η καινοτομία και οι ανατρεπτικές ιδέες, αλλά το συγκεκριμένο gadget αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας.

Επειδή  όμως «περί ορέξεως» δεν μας πέφτει λόγος, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα  και να στηρίξετε οικονομικά την ανάπτυξή της συγκεκριμένης συσκευής στη σελίδα της  στο «Kickstarter».

Αν κρίνουμε εντέλει από το χαμηλό ενδιαφέρον από τους χρηματοδότες (προς το παρόν έχει συγκεντρώσει €3.500 από τα 75.000 που απαιτούν οι δημιουργοί του), δεν είναι απίθανο να μη φτάσει ποτέ σε στάδιο υλοποίησης, με αποτέλεσμα τα «smartphones» να συνεχίζουν να μην φτιάχνουν και καφέ.

Και να συνεχίσει η αναπαραγωγή του σχετικού χωρατού.

bottom of page