top of page

ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

της Μαρίας Κάρλε
ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΛΕ2.png

      Αδιαμφισβήτητα, τα τελευταία χρόνια το διαδίκτυο έχει εισβάλλει στην καθημερινότητά μας. Πλέον, έχουμε πρόσβαση σε αυτό οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε.

       Πολύ ενδιαφέροντα όσο και ανησυχητικά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τα ευρήματα δύο μεγάλων ερευνών που έγιναν στις Η.Π.Α. και τη Βρετανία για τη σχέση των σύγχρονων ανθρώπων με το Internet, αλλά και την τηλεόραση. Σύμφωνα με αυτές τις μελέτες, ο μέσος άνθρωπος περνάει καθημερινά 6 ώρες και 50 λεπτά μπροστά από οποιαδήποτε οθόνη. Αυτό περιλαμβάνει όλα τα διαδικτυακά παιχνίδια, καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία χρησιμοποιούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όπως καταλαβαίνουμε, αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και σίγουρα μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στους χρήστες.

      Τους τελευταίους μήνες, λόγω των πρωτόγνωρων και δύσκολων καταστάσεων που ζούμε, ο αριθμός των ωρών που σπαταλάμε μπροστά σε οθόνες έχει αυξηθεί δραματικά, αφού φτάνει ακόμα και τις 13 ώρες. Αυτό ισχύει κυρίως στην περίπτωση των μαθητών, οι οποίοι παρευρίσκονται σε διαδικτυακά μαθήματα, καθώς και περνούν και αρκετές άλλες ώρες μπροστά σε διαφορετικές οθόνες.  

        Κάτι που φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους γονείς σχετικά με αυτό το θέμα είναι φυσικά το κατά πόσο είναι καλό για τα παιδιά να στέκονται τόσες ώρες μπροστά σε οθόνες. Η απάντηση βέβαια είναι αρνητική, όμως το να μαλώνουν τα παιδιά και να τους απαγορεύουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν τα βοηθήσει πουθενά. Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν τώρα που μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης των παιδιών, αλλά και της κοινωνικής ζωής τους λαμβάνει χώρα στο internet, είναι να ξεχάσουν για ένα διάστημα τα χρονικά όρια και να στρέψουν την προσοχή τους στο κατά πόσο είναι ισορροπημένη η χρήση αυτών των media από τα παιδιά.

       Είναι αδιαμφισβήτητα πολύ άσχημη αυτή η κατάσταση, όμως το να τη αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία, λογική και υπομονή είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε, ώστε να βγούμε δυνατοί από όλο αυτό.

bottom of page